Aplikacja
Pierś z kurczaka z warzywami na parze
 

Pierś z kurczaka z warzywami na parze

Opublikowano 07.06.2024

Dania na parze mogą smakować naprawdę obłędnie – przekonaj się o tym i przygotuj pierś z kurczaka z pesto i warzywami!

Przygotowywanie posiłków na parze ma wiele zalet. Przede wszystkim mięso z kurczaka jest po ugotowaniu apetyczne i soczyste. Warzywa nie są zanurzone w wodzie, dzięki czemu tracą mniej cennych witamin i składników mineralnych.
Gotowanie piersi z kurczaka na parze to dobry sposób na przygotowanie lekkostrawnego posiłku.

Domowe pesto z pomidorów suszonych na słońcu i orzeszków piniowych ożywi smak potrawy i doda jej unikalnego aromatu. Możesz przygotować go więcej, żeby część wykorzystać do piersi z kurczaka na parze, a reszty użyć do przygotowania kanapek, makaronu, sałatki czy domowej pizzy.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
Przygotuj pesto z pomidorów suszonych na słońcu

Rozgrzej suchą patelnię i wsyp na nią orzeszki piniowe. Praż je przez około 3 minuty. Gdy się zarumienią, przełóż do kielicha blendera. Następnie stopniowo dodawaj do środka suszone pomidory, 3 łyżki oliwy z oliwek, parmezan, obrany ząbek czosnku i 2 łyżki wody. Miksuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i wymieszaj.

Przygotuj pierś z kurczaka

Sznycle z filetu z piersi kurczaka oczyść, a następnie rozłóż na desce i lekko ponacinaj mięso wzdłuż ostrym nożem. Wyłóż na mięso po 1–2 łyżeczki pesto z suszonych pomidorów i wmasuj w kawałki kurczaka. Zwiń sznycel w rulon i zepnij za pomocą wykałaczki tak, aby pierś z kurczaka z pesto nie rozpadła się podczas gotowania. Z wierzchu zawijasy posyp pieprzem, solą i posmaruj oliwą z oliwek za pomocą pędzelka.

Gotuj pierś z kurczaka parze

Gotowe zawijasy ze sznycli przełóż do parowaru lub specjalnego garnka z nakładką do gotowania na parze. Ustaw parowar do gotowania na 50 minut.

Przygotuj warzywa

W czasie gotowania kurczaka wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Marchew obierz ze skórki i pokrój razem z cukinią w grubsze plasterki. Brokuł oddziel od zgrubiałych łodyg i pozostaw same różyczki. W naczyniu wymieszaj pokrojone warzywa z 1 łyżką oliwy z oliwek, ziołami prowansalskimi, rozmarynem, szczyptą soli i wymieszaj. Tak przygotowane warzywa dodaj do parowaru na 20 minut przed zakończeniem gotowania kurczaka. Możesz gotować je na wyższym poziomie lub na tym samym co pierś z kurczaka.

Podawaj kurczaka na parze z warzywami

Po ugotowaniu wyłóż warzywa i pierś z kurczaka na talerze. Danie warto podawać na ciepło z ziemniakami, kaszą lub ryżem. To propozycja pełnowartościowego i zdrowego obiadu dla całej rodziny.

Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej i odchudzającej.

Smacznego!

Czas całkowity 70 min
Porcja 3
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 50 min
Składniki
3
1 opakowanie sznycli z filetu z piersi kurczaka (ok. 500 g)
1 opakowanie suszonych pomidorów na słońcu (ok. 100 g)
⅓ kostki sera twardego parmezanu Parmigiano Reggiano (ok. 70 g)
1 opakowanie orzeszków pini (ok. 50 g)
5 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 brokuł
1 marchew
½ cukinii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka rozmarynu
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu