Pierś z kurczaka z warzywami na parze
Opublikowano 07.06.2024Dania na parze mogą smakować naprawdę obłędnie – przekonaj się o tym i przygotuj pierś z kurczaka z pesto i warzywami!
Przygotowywanie posiłków na parze ma wiele zalet. Przede wszystkim mięso z kurczaka jest po ugotowaniu apetyczne i soczyste. Warzywa nie są zanurzone w wodzie, dzięki czemu tracą mniej cennych witamin i składników mineralnych.
Gotowanie piersi z kurczaka na parze to dobry sposób na przygotowanie lekkostrawnego posiłku.
Domowe pesto z pomidorów suszonych na słońcu i orzeszków piniowych ożywi smak potrawy i doda jej unikalnego aromatu. Możesz przygotować go więcej, żeby część wykorzystać do piersi z kurczaka na parze, a reszty użyć do przygotowania kanapek, makaronu, sałatki czy domowej pizzy.
Rozgrzej suchą patelnię i wsyp na nią orzeszki piniowe. Praż je przez około 3 minuty. Gdy się zarumienią, przełóż do kielicha blendera. Następnie stopniowo dodawaj do środka suszone pomidory, 3 łyżki oliwy z oliwek, parmezan, obrany ząbek czosnku i 2 łyżki wody. Miksuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i wymieszaj.
Sznycle z filetu z piersi kurczaka oczyść, a następnie rozłóż na desce i lekko ponacinaj mięso wzdłuż ostrym nożem. Wyłóż na mięso po 1–2 łyżeczki pesto z suszonych pomidorów i wmasuj w kawałki kurczaka. Zwiń sznycel w rulon i zepnij za pomocą wykałaczki tak, aby pierś z kurczaka z pesto nie rozpadła się podczas gotowania. Z wierzchu zawijasy posyp pieprzem, solą i posmaruj oliwą z oliwek za pomocą pędzelka.
Gotowe zawijasy ze sznycli przełóż do parowaru lub specjalnego garnka z nakładką do gotowania na parze. Ustaw parowar do gotowania na 50 minut.
W czasie gotowania kurczaka wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Marchew obierz ze skórki i pokrój razem z cukinią w grubsze plasterki. Brokuł oddziel od zgrubiałych łodyg i pozostaw same różyczki. W naczyniu wymieszaj pokrojone warzywa z 1 łyżką oliwy z oliwek, ziołami prowansalskimi, rozmarynem, szczyptą soli i wymieszaj. Tak przygotowane warzywa dodaj do parowaru na 20 minut przed zakończeniem gotowania kurczaka. Możesz gotować je na wyższym poziomie lub na tym samym co pierś z kurczaka.
Po ugotowaniu wyłóż warzywa i pierś z kurczaka na talerze. Danie warto podawać na ciepło z ziemniakami, kaszą lub ryżem. To propozycja pełnowartościowego i zdrowego obiadu dla całej rodziny.
Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej i odchudzającej.
Smacznego!