Aplikacja
Pilaw z soczewicą
 

Pilaw z soczewicą

Opublikowano 10.07.2022

Roślina strączkowa jaką jest soczewica znana była już w starożytności – wykorzystywano ją jako zamiennik do tradycyjnych dań mięsnych. Głównym powodem tej wymiany było bogactwo w ważne wartości odżywcze, potrzebne do prowadzenia zdrowej i pełnowartościowej diety. Soczewica idealnie sprawdzi się, u osób przebywających na diecie. Bowiem niewielka ilość tłuszczu przy wysokiej zawartości błonnika wspomaga proces zrzucania wagi.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Usmaż cebulkę

Na patelnię wlej odrobinę oliwy, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklij ją.

2. Usmaż mięso mielone

Do podsmażonej cebulki dodaj mięso mielone oraz przyprawy. Jak mięso będzie już gotowe dodaj surową soczewicę oraz ryż. Całość pozostaw na około 2 minuty. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinie i pozostaw na patelni na 2 minuty. Dopraw solą morską i pieprzem.

3. Ugotuj

Do głębokiej patelni ze smażonymi składnikami dolej bulion. Przykryj i gotuj przez około 15 minut, do momentu aż soczewica i ryż będą miękkie.

4. Skomponujemy danie

Gotowe danie polej zmiksowaną natką pietruszki z oliwą, czosnkiem oraz solą.

#soczewica #zdrowedania #zdrowyobiad

Czas całkowity 35 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
4
Oliwa - 2,5 łyżki
Cebula cukrowa - 1 sztuka
Mielone mięso - 150 g
Zielona soczewica - 4 łyżki
Ryż długoziarnisty - 50 g
Cukinia - ½ sztuki
Bulion - 250ml
Oregano - ½ łyżeczki
Kmin rzymski - ½ łyżeczki
Czerwona papryka słodka - ½ łyżeczki
Ostra papryka - ½ łyżeczki
Czosnek - ½ łyżeczki
Posiekana natka pietruszki - 3 łyżki
Sól morska - do smaku