Pilaw z soczewicą
Opublikowano 10.07.2022Roślina strączkowa jaką jest soczewica znana była już w starożytności – wykorzystywano ją jako zamiennik do tradycyjnych dań mięsnych. Głównym powodem tej wymiany było bogactwo w ważne wartości odżywcze, potrzebne do prowadzenia zdrowej i pełnowartościowej diety. Soczewica idealnie sprawdzi się, u osób przebywających na diecie. Bowiem niewielka ilość tłuszczu przy wysokiej zawartości błonnika wspomaga proces zrzucania wagi.
Na patelnię wlej odrobinę oliwy, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklij ją.
Do podsmażonej cebulki dodaj mięso mielone oraz przyprawy. Jak mięso będzie już gotowe dodaj surową soczewicę oraz ryż. Całość pozostaw na około 2 minuty. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinie i pozostaw na patelni na 2 minuty. Dopraw solą morską i pieprzem.
Do głębokiej patelni ze smażonymi składnikami dolej bulion. Przykryj i gotuj przez około 15 minut, do momentu aż soczewica i ryż będą miękkie.
Gotowe danie polej zmiksowaną natką pietruszki z oliwą, czosnkiem oraz solą.
#soczewica #zdrowedania #zdrowyobiad