Pizza bianca z kwiatami i boczniakami
Opublikowano 08.07.2024Poznaj przepis na domową pizzę bianca z kwiatami i boczniakami – potrawa wygląda i smakuje jak z restauracji!
Biały sos do pizzy, nazywany bianca, to smakowity dodatek na bazie śmietany 18%, oliwy z oliwek, świeżego oregano, czosnku i kremowej ricotty. Pizza bianca ma bardziej delikatny smak niż jej tradycyjna wersja z pomidorami. Jeżeli poszukujesz oryginalnych smaków i aromatów, to pizza z kwiatami cukinii, bratka, piwonii lub lawendy będzie dobrym wyborem.
Dodatek fioletowej lawendy stanowi nie tylko wyjątkową dekorację pizzy, ale także nadaje jej ziołowego aromatu. Zacznij od dodania niewielkiej ilości do potraw, by poznać ich smak.
Przygotuj zaczyn: połącz w naczyniu ciepłą wodę, cukier, suche drożdże z 1 łyżką mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiej przez sito resztę mąki. Następnie dodaj do niej przygotowany zaczyn, sól, oliwę z oliwek i wyrabiaj ciasto na stolnicy oprószonej mąką przez 10 minut. Możesz także wyrobić je przy pomocy miksera z końcówką typu hak. Następnie przełóż kulę ciasta do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
Boczniaki i cukinię dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Grzyby pokrój w paseczki, a cukinię w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, przyprawy, świeże listki oregano i boczniaki. Smaż wszystkie składniki przez 5 minut. Następnie dodaj śmietanę 18% i gotuj sos przez kolejne 5 minut.
Stolnicę oprósz mąką. Przy pomocy wałka rozwałkuj cienko ciasto na placek i nadaj mu okrągły kształt. Uformuj dookoła wałeczek, tworząc grubszy brzeg pizzy.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw do środka kamień do pieczenia pizzy, aby nagrzał się do optymalnej temperatury. Jeżeli takiego nie masz, upiecz pizzę na zwykłej blaszce. Ciasto wyłóż na papier do pieczenia i za pomocą łyżki rozprowadź wcześniej przygotowany biały sos. Ułóż na warstwie sosu kawałki boczniaków i plastry cukinii. Na wierzch zetrzyj mozzarellę.
Tak przygotowaną pizzę ostrożnie przełóż na rozgrzany kamień. Piecz przez około 20 minut. Pamiętaj, że każdy piekarnik jest inny, dlatego powinieneś obserwować czy pizza na białym sosie ma przypieczony ser i zarumienione brzegi – wtedy jest gotowa do wyjęcia.
Posyp pizzę jadalnymi kwiatami, płatkami migdałów i wyłóż serek ricotta na wierzch. Ozdób listkami świeżego oregano. Pizza z białym sosem najlepiej smakuje podana na ciepło.
Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej.
Smacznego!