Aplikacja
Pizzerinki z mozzarellą
 

Pizzerinki z mozzarellą

Opublikowano 09.04.2024

Domowe pizzerinki z mozzarellą i szynką prosciutto to pyszna przekąska na wspólne oglądanie meczu z gośćmi czy rodzinny podwieczorek. Miękkie puszyste ciasto idealnie łączy się z domowym sosem pomidorowym z dodatkiem aromatycznych ziół.

Wybierając produkty BIO, wspierasz ochronę bioróżnorodności oraz zrównoważone rolnictwo. Pasata pomidorowa Auchan BIO to produkt powstały z pomidorów uprawianych ekologicznie. Z kolei certyfikowana szynka prosciutto di Parma Auchan BIO nada potrawie wyjątkowy smak.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (7 głosów)
1. Wyrób ciasto

Przygotuj zaczyn: połącz w szklanym naczyniu ciepłą wodę, cukier trzcinowy, suche drożdże, oraz 1 łyżkę mąki pszennej na pizzę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut. Do dużej miski wsyp resztę mąki i napowietrzaj ją, mieszając przez chwilę przy pomocy trzepaczki. Następnie dodaj przygotowany zaczyn, sól, rozmaryn, oliwę z oliwek i wyrabiaj ciasto na stolnicy oprószonej mąką przez 10 minut. Możesz także wyrobić je przy pomocy miksera z końcówką typu hak. Następnie przełóż kulę ciasta do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.

2. Przygotuj sos pomidorowy i składniki

Do rondelka wlej passatę pomidorową Auchan BIO, przyprawy oraz oliwę z oliwek. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę do sosu. Całość gotuj na małym ogniu około 10 minut, co chwilę mieszając. Mozzarellę i oliwki pokrój w kostkę. Cukinię Auchan BIO umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w cienkie plasterki i przekrój je na pół.

3. Upiecz pizzerinki

Stolnicę oprósz mąką. Wyjmij ciasto z miski i podziel je na 10 części. Możesz także podzielić je na mniej porcji – wtedy pizzerinki wyjdą większe. Przy pomocy wałka rozwałkuj cienko ciasto i nadaj mu okrągły kształt. 

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Ciasto wyłóż na blaszce z papierem do pieczenia. Na każdej pizzerince rozprowadź ok. łyżkę sosu pomidorowego, a następnie ułóż trochę pokrojonej mozzarelli, cukinii, oliwek i kawałki szynki prosciutto di Parma Auchan BIO. Proporcje dodatków dostosuj do własnych preferencji. 

Tak przygotowane pizzerinki włóż do piekarnika na 15 minut. Pamiętaj, że każdy piekarnik jest inny, dlatego powinieneś obserwować czy pizzerinki mają zarumienione brzegi – wtedy są gotowe do wyjęcia. 

Po upieczeniu udekoruj pizzerinki listkami świeżej bazylii.

Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 110 min
Porcja 10
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
Składniki
10
Ciasto:
1 i ¾ szklanki mąki pszennej na pizzę Auchan
½ szklanki ciepłej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie suszonych drożdży
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
1 łyżka suszonego rozmarynu
Sos pomidorowy:
1 szklanka passaty pomidorowej Auchan BIO
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonego oregano
1 ząbek czosnku
⅓ łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
½ cukinii Auchan BIO
2 garści świeżej bazylii
1 opakowanie szynki prosciutto di Parma Auchan BIO
4 łyżki czarnych oliwek
1 opakowanie mozzarelli