Pizzerinki z mozzarellą
Opublikowano 09.04.2024Domowe pizzerinki z mozzarellą i szynką prosciutto to pyszna przekąska na wspólne oglądanie meczu z gośćmi czy rodzinny podwieczorek. Miękkie puszyste ciasto idealnie łączy się z domowym sosem pomidorowym z dodatkiem aromatycznych ziół.
Wybierając produkty BIO, wspierasz ochronę bioróżnorodności oraz zrównoważone rolnictwo. Pasata pomidorowa Auchan BIO to produkt powstały z pomidorów uprawianych ekologicznie. Z kolei certyfikowana szynka prosciutto di Parma Auchan BIO nada potrawie wyjątkowy smak.
Przygotuj zaczyn: połącz w szklanym naczyniu ciepłą wodę, cukier trzcinowy, suche drożdże, oraz 1 łyżkę mąki pszennej na pizzę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut. Do dużej miski wsyp resztę mąki i napowietrzaj ją, mieszając przez chwilę przy pomocy trzepaczki. Następnie dodaj przygotowany zaczyn, sól, rozmaryn, oliwę z oliwek i wyrabiaj ciasto na stolnicy oprószonej mąką przez 10 minut. Możesz także wyrobić je przy pomocy miksera z końcówką typu hak. Następnie przełóż kulę ciasta do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
Do rondelka wlej passatę pomidorową Auchan BIO, przyprawy oraz oliwę z oliwek. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę do sosu. Całość gotuj na małym ogniu około 10 minut, co chwilę mieszając. Mozzarellę i oliwki pokrój w kostkę. Cukinię Auchan BIO umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w cienkie plasterki i przekrój je na pół.
Stolnicę oprósz mąką. Wyjmij ciasto z miski i podziel je na 10 części. Możesz także podzielić je na mniej porcji – wtedy pizzerinki wyjdą większe. Przy pomocy wałka rozwałkuj cienko ciasto i nadaj mu okrągły kształt.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Ciasto wyłóż na blaszce z papierem do pieczenia. Na każdej pizzerince rozprowadź ok. łyżkę sosu pomidorowego, a następnie ułóż trochę pokrojonej mozzarelli, cukinii, oliwek i kawałki szynki prosciutto di Parma Auchan BIO. Proporcje dodatków dostosuj do własnych preferencji.
Tak przygotowane pizzerinki włóż do piekarnika na 15 minut. Pamiętaj, że każdy piekarnik jest inny, dlatego powinieneś obserwować czy pizzerinki mają zarumienione brzegi – wtedy są gotowe do wyjęcia.
Po upieczeniu udekoruj pizzerinki listkami świeżej bazylii.
Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej.
Smacznego!