Placki warzywne – przepis na cukinię z Air fryer
Opublikowano 12.06.2024Umyj cukinię i pozwól jej wyschnąć lub osusz ją papierowym ręcznikiem.
Zetrzyj warzywo na tarce o grubych oczkach. Jeśli używasz młodej cukinii zetrzyj ją razem ze skórką.
Odsącz z nadmiaru wody startą cukinię przez sitko lub bawełnianą ściereczkę.
Posyp cukinię odrobiną soli i delikatnie wymieszaj, aby sól rozprowadziła się po warzywie.
Pozostaw cukinię w sitku lub misce na około 10–15 minut, aby sól wyciągnęła nadmiar wody z warzywa.
Po upływie czasu delikatnie wyciśnij cukinię, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ważne jest, aby warzywo było jak najbardziej odsączone – pominięcie tego kroku może wpłynąć na konsystencję placków.
W dużej misce roztrzep jajko przy pomocy widelca lub trzepaczki.
Dodaj odsączoną cukinię do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki: mąkę, posiekaną cebulę, przyprawy i zioła do miski. Mieszaj całość, aż wszystko się połączy i powstanie jednolita masa na placki.
Włącz odpowiedni program w air fryer (taki, który nagrzeje urządzenie do 180 stopni).
Nakładaj porcję powstałej masy, formując nieduże, okrągłe placuszki. Możesz użyć łyżki stołowej, która pomoże w formowaniu placków.
Smaż placuszki z obu stron przez 5 minut lub do czasu, kiedy się zarumienią.
Gotowe placki z cukinii możesz podawać z ulubionym sosem lub jako dodatek do obiadu.
Placuszki z cukinii świetnie komponują się z jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym lub dipem tzatziki.
Smacznego!