Aplikacja
Placki z cukinii
 

Placki z cukinii

Opublikowano 21.07.2021

Masz ochotę na placki, ale niekoniecznie te przygotowane według tradycyjnej receptury? To świetnie się składa, bo mamy dla Ciebie przepis na placki z cukinii. To danie podane z sosem jogurtowo-koperkowym powinno przypaść do gustu każdemu smakoszowi.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Ścieramy cukinię

Na tarce o grubych oczkach ścieramy cukinię, doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy na bok, aby cukinia puściła sok.

2. Przygotowujemy sos

W trakcie oczekiwania, aż cukinia puści sok w osobnej misce dodajemy kolejno – jogurt naturalny, odrobinę soku z cytryny oraz posiekany koperek. Na koniec ścieramy niewielką ilość skórki z cytryny.

3. Przygotowujemy masę na placki

Do osobnej miski wbijamy jajko oraz dodajemy startą cukinię, uprzednio wyciskając z niej resztki wody. Dosypujemy odrobinę mąki, posiekaną szalotkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, kuminem oraz kolendrą. Opcjonalnie można dodać posiekaną miętę w celu nadania świeżości.

4. Smażymy placuszki

Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy. Następnie nakładamy odpowiednią ilość przygotowanej masy i smażymy około 2 min. z każdej strony. Po ściągnięciu placuszków z patelni odkładamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oliwy.

5. Komponujemy danie

Na talerz nakładamy gotowe placki. Każdy z nich ozdabiamy łyżką przygotowanego sosu jogurtowo-koperkowego.

Patent #zerowaste
Pozostałe gałązki mięty włóż do słoiczka z wodą. Po kilku dniach mięta puści korzonki. W tak prosty sposób możesz mieć własną miętę w ogrodzie.

Czas całkowity 10 min
Porcja 2
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
 

Placki z cukinii

Opublikowano 21.07.2021

Masz ochotę na placki, ale niekoniecznie te przygotowane według tradycyjnej receptury? To świetnie się składa, bo mamy dla Ciebie przepis na placki z cukinii. To danie podane z sosem jogurtowo-koperkowym powinno przypaść do gustu każdemu smakoszowi.

1. Ścieramy cukinię

Na tarce o grubych oczkach ścieramy cukinię, doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy na bok, aby cukinia puściła sok.

2. Przygotowujemy sos

W trakcie oczekiwania, aż cukinia puści sok w osobnej misce dodajemy kolejno – jogurt naturalny, odrobinę soku z cytryny oraz posiekany koperek. Na koniec ścieramy niewielką ilość skórki z cytryny.

3. Przygotowujemy masę na placki

Do osobnej miski wbijamy jajko oraz dodajemy startą cukinię, uprzednio wyciskając z niej resztki wody. Dosypujemy odrobinę mąki, posiekaną szalotkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, kuminem oraz kolendrą. Opcjonalnie można dodać posiekaną miętę w celu nadania świeżości.

4. Smażymy placuszki

Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy. Następnie nakładamy odpowiednią ilość przygotowanej masy i smażymy około 2 min. z każdej strony. Po ściągnięciu placuszków z patelni odkładamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oliwy.

5. Komponujemy danie

Na talerz nakładamy gotowe placki. Każdy z nich ozdabiamy łyżką przygotowanego sosu jogurtowo-koperkowego.

Patent #zerowaste
Pozostałe gałązki mięty włóż do słoiczka z wodą. Po kilku dniach mięta puści korzonki. W tak prosty sposób możesz mieć własną miętę w ogrodzie.

Czas całkowity 10 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
cukinia – 2 szt.
mąka z ciecierzycy – 2–3 łyżki
jajko – 1 szt.
szalotka – 1 szt.
mięta – pół pęczka
sól i pieprz
kumin i kolendra
oliwa (do smażenia)
jogurt naturalny – 200 g
koperek – pół pęczka
skórka z cytryny
Składniki
2
cukinia – 2 szt.
mąka z ciecierzycy – 2–3 łyżki
jajko – 1 szt.
szalotka – 1 szt.
mięta – pół pęczka
oliwa (do smażenia)
jogurt naturalny – 200 g
koperek – pół pęczka
skórka z cytryny