Placki z cukinii
Opublikowano 21.07.2021Masz ochotę na placki, ale niekoniecznie te przygotowane według tradycyjnej receptury? To świetnie się składa, bo mamy dla Ciebie przepis na placki z cukinii. To danie podane z sosem jogurtowo-koperkowym powinno przypaść do gustu każdemu smakoszowi.
Na tarce o grubych oczkach ścieramy cukinię, doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy na bok, aby cukinia puściła sok.
W trakcie oczekiwania, aż cukinia puści sok w osobnej misce dodajemy kolejno – jogurt naturalny, odrobinę soku z cytryny oraz posiekany koperek. Na koniec ścieramy niewielką ilość skórki z cytryny.
Do osobnej miski wbijamy jajko oraz dodajemy startą cukinię, uprzednio wyciskając z niej resztki wody. Dosypujemy odrobinę mąki, posiekaną szalotkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, kuminem oraz kolendrą. Opcjonalnie można dodać posiekaną miętę w celu nadania świeżości.
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy. Następnie nakładamy odpowiednią ilość przygotowanej masy i smażymy około 2 min. z każdej strony. Po ściągnięciu placuszków z patelni odkładamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oliwy.
Na talerz nakładamy gotowe placki. Każdy z nich ozdabiamy łyżką przygotowanego sosu jogurtowo-koperkowego.
Patent #zerowaste
Pozostałe gałązki mięty włóż do słoiczka z wodą. Po kilku dniach mięta puści korzonki. W tak prosty sposób możesz mieć własną miętę w ogrodzie.