Placki ziemniaczane z węgierskim leczo
Opublikowano 16.05.2024Przepis na placki ziemniaczane z leczo to prawdziwa uczta inspirowana kuchnią węgierską! Na Węgrzech tradycyjne leczo często bazuje jedynie na kilku składnikach – papryce, cebuli, pomidorach i przyprawach. Przepis na placki ziemniaczane po węgiersku z leczo to solidna porcja warzyw na sycący obiad.
Sekretem udanych placków jest wybór właściwych ziemniaków. Ziemniaki kulinarne Auchan to bulwy, które sprawdzą się przy przygotowaniu m.in. pyz, klusek, kopytek czy placków. Placki ziemniaczane po węgiersku z leczo możesz z łatwością przygotować w swojej kuchni – do wykonania potrzebujesz kilku podstawowych składników.
Ziemniaki obierz ze skórki i umyj. Następnie zetrzyj je do miseczki na tarce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną posól i odstaw na bok.
Do dużego garnka wlej olej rzepakowy, dodaj piórka cebuli, paseczki papryki, rozgnieciony ząbek czosnku, paprykę wędzoną i słodką, sól i pieprz. Duś na średnim ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz świeże. Gotuj przez kolejne 10 minut.
Tarte ziemniaki odsącz z wody. Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do ciasta mąkę pszenną, wbij jajka i posól. Wyrabiaj ciasto do momentu połączenia się składników. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Wyłóż masę na patelnię tak, aby powstał jeden większy placek o średnicy ok. 15–20 cm. Smaż na średnim ogniu po 4 minuty na każdej stronie. Zarumieniony placek ziemniaczany wyłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Powtórz te czynności do momentu wykorzystania całego ciasta.
Placek ziemniaczany wyłóż na talerz. Przy pomocy łyżki wyłóż na jego powierzchni warzywne leczo, a następnie złóż na pół. Na wierzch dodaj kleks ze śmietany i listki natki pietruszki. Podawaj danie jako sycący obiad lub kolację.
Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej i wegetariańskiej.
Smacznego!