Placuszki bananowe
Opublikowano 02.03.2024Szybkie i proste placki bananowe rozpieszczą nie tylko podniebienia dzieci, ale również dorosłych. Ta zdrowsza wersja ulubionego śniadania idealnie sprawdzi się w połączeniu z jogurtem naturalnym oraz świeżymi owocami.
1. Przygotowujemy masę
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka, ricottę, proszek do pieczenia, przesianą mąkę oraz rozgniecionego widelcem banana. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
2. Smażymy
Placuszki nakładamy na patelnię wysmarowaną olejem kokosowym. Smażymy z obu stron aż będą złociste.
3. Komponujemy danie
Placuszki możemy podawać w towarzystwie jogurtu naturalnego, orzechów włoskich i świeżego banana.
Czas całkowity 25 min
Porcja 2
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
2
Jajka - 1 sztuka
Ricotta - 1 łyżki
Banan - 0,5 sztuki
Proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
Cynamon - szczypta
Mąka kokosowa - 2 łyżki