Placuszki z cukinii
Opublikowano 07/31/2023Jeśli szukasz dania, które połączy w sobie wyjątkowy smak, lekkość oraz korzyści zdrowotne, placuszki z cukinii są idealnym wyborem. To pyszne i odżywcze jedzenie, które może stać się ulubionym dodatkiem do Twojego jadłospisu. To także doskonała alternatywa dla tradycyjnych placków czy gofrów. Nasz przepis zapewni Ci nie tylko wyjątkowe doznania smakowe, ale również korzyści dla Twojego organizmu.
- Na początku umyj cukinię i pozwól jej wyschnąć bądź osusz ją papierowym ręcznikiem.
- Nie musisz obierać cukinii – możesz przygotować ją w skórce, szczególnie jeśli jest młoda. Wówczas wystarczy, że odetniesz jej końce. Jeśli cukinia jest stara i ma grubszą skórkę, obierz ją.
- Zetrzyj warzywo na tarce o grubych oczkach. Skórka młodej cukinii dodaje dodatkowej tekstury i koloru do placuszków.
- Przesyp startą cukinię do sitka lub miski wyłożonej gazą.
- Posyp cukinię odrobiną soli i delikatnie wymieszaj, aby sól rozprowadziła się po warzywie.
- Pozostaw cukinię w sitku lub misce na około 10–15 minut, aby sól wyciągnęła nadmiar soku z warzywa.
- Po upływie czasu delikatnie wyciśnij cukinię, aby pozbyć się nadmiaru soku. Ważne jest, aby warzywo było jak najbardziej osuszone, ponieważ nadmiar soku może wpływać na konsystencję placuszków.
- W dużej misce roztrzep jajko za pomocą widelca lub trzepaczki.
- Dodaj odsączoną cukinię do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki: mąkę, posiekaną cebulę, przyprawy i zioła do miski. Mieszaj całość, aż wszystko się połączy i powstanie jednolita masa na placki.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny (lub jeśli wolisz oliwę z oliwek).
- Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje przygotowanej masy, formując nieduże, okrągłe placuszki. Możesz użyć łyżki stołowej, aby ułatwić sobie formowanie placków.
- Smaż placuszki z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące. Zazwyczaj wystarczą około 2-3 minuty z każdej strony.
- Gotowe placuszki z cukinii możesz podawać na ciepło jako główne danie obiadowe lub rozsmakować się w ich smaku w formie przekąski.
- Możesz także podać je jako dodatek do sałatek, sosów czy dipów.
- Placuszki z cukinii świetnie komponują się z jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym lub świeżym koperkiem.

Placuszki z cukinii
Opublikowano 07/31/2023Jeśli szukasz dania, które połączy w sobie wyjątkowy smak, lekkość oraz korzyści zdrowotne, placuszki z cukinii są idealnym wyborem. To pyszne i odżywcze jedzenie, które może stać się ulubionym dodatkiem do Twojego jadłospisu. To także doskonała alternatywa dla tradycyjnych placków czy gofrów. Nasz przepis zapewni Ci nie tylko wyjątkowe doznania smakowe, ale również korzyści dla Twojego organizmu.
- Na początku umyj cukinię i pozwól jej wyschnąć bądź osusz ją papierowym ręcznikiem.
- Nie musisz obierać cukinii – możesz przygotować ją w skórce, szczególnie jeśli jest młoda. Wówczas wystarczy, że odetniesz jej końce. Jeśli cukinia jest stara i ma grubszą skórkę, obierz ją.
- Zetrzyj warzywo na tarce o grubych oczkach. Skórka młodej cukinii dodaje dodatkowej tekstury i koloru do placuszków.
- Przesyp startą cukinię do sitka lub miski wyłożonej gazą.
- Posyp cukinię odrobiną soli i delikatnie wymieszaj, aby sól rozprowadziła się po warzywie.
- Pozostaw cukinię w sitku lub misce na około 10–15 minut, aby sól wyciągnęła nadmiar soku z warzywa.
- Po upływie czasu delikatnie wyciśnij cukinię, aby pozbyć się nadmiaru soku. Ważne jest, aby warzywo było jak najbardziej osuszone, ponieważ nadmiar soku może wpływać na konsystencję placuszków.
- W dużej misce roztrzep jajko za pomocą widelca lub trzepaczki.
- Dodaj odsączoną cukinię do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki: mąkę, posiekaną cebulę, przyprawy i zioła do miski. Mieszaj całość, aż wszystko się połączy i powstanie jednolita masa na placki.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny (lub jeśli wolisz oliwę z oliwek).
- Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje przygotowanej masy, formując nieduże, okrągłe placuszki. Możesz użyć łyżki stołowej, aby ułatwić sobie formowanie placków.
- Smaż placuszki z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące. Zazwyczaj wystarczą około 2-3 minuty z każdej strony.
- Gotowe placuszki z cukinii możesz podawać na ciepło jako główne danie obiadowe lub rozsmakować się w ich smaku w formie przekąski.
- Możesz także podać je jako dodatek do sałatek, sosów czy dipów.
- Placuszki z cukinii świetnie komponują się z jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym lub świeżym koperkiem.