Aplikacja
Płaty lasagne
 

Płaty lasagne

Opublikowano 05.05.2023

Makaron lasagne możesz kupić w sklepie Auchan lub przyrządzić go samodzielnie. Własnoręczne przyrządzenie płatów lasagne pozwoli Ci cieszyć się ich w pełni domowym smakiem.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Połącz składniki

Przesiej mąkę do szerokiej miski. Zrób w środku wgłębienie, a następnie wbij do niego jajka, dodatkowe żółtka oraz sól. Roztrzep jajka widelcem, a później stopniowo zagarniaj do środka mąkę, cały czas roztrzepując. Kontynuuj, aż do wymieszania całej mąki z jajkami.

2. Zagniataj ciasto

Przenieś ciasto na stolnicę podsypaną mąką i zagniataj je przez 8 minut. Ciasto powinno być dość twarde, a przy tym delikatnie sprężyste.

3. Odstaw ciasto na 90 minut

Zawiń w plastikowy woreczek wyrobione ciasto i odstaw je na ok. 90 minut.

4. Przepuść ciasto przez maszynkę do makaronu

Po tym czasie wyjmij je z worka i podziel nożem na 4 równe części. Każdą z nich rozgnieć najpierw dłonią na placek o grubości około 5 mm, a później parokrotnie przepuść przez maszynkę do wałkowania makaronu. Zacznij od najszerszego ustawienia, a zakończ na najcieńszym.

5. Pokrój ciasto

Cienko rozwałkowane ciasto pokrój na płaty lasagne. Ułóż je na stolnicy, każdorazowo podsypując mąką, aby się nie sklejały.
Świeżo przygotowanego makaronu nie musisz podgotowywać przed przyrządzeniem lasagne. Jeśli zdecydujesz się wykonać go wcześniej, możesz go trzymać w lodówce przez 1–2 dni albo zamrozić na dłuższy czas.

Czas całkowity 135 min
Porcja 6
Przygotowanie 135 min
Gotowanie -
Składniki
6
3 duże jajka,
6 żółtka,
0,4 kg mąki pszennej luksusowej (typ 550) albo uniwersalnej (typ 650),
szczypta soli.