Podudzia i skrzydełka kurczaka w tradycyjnej marynacie z fasolą i szpinakiem
Opublikowano 15.03.2024Podudzia i skrzydełka kurczaka Pewni Dobrego w tradycyjnej marynacie z białą fasolką i szpinakiem to idealna propozycja na urozmaicenie niedzielnego obiadu. Szpinak dzięki swojej delikatnej konsystencji, perfekcyjnie komponuje się z miękkim i soczystym mięsem kurczaka, uatrakcyjniając smak dania. Sos bogaty w składniki takie jak fasola „Piękny Jaś” to niezastąpiony dodatek do mięsa, z którym tworzy przepyszne danie dla całej rodziny.
Marynata do skrzydełek z tradycyjnych przypraw podkreśla smak mięsa i nadaje mu wyrazisty aromat. Idealnie sprawdzi się także do podudzia czy udek.
Przepis na mięso w marynacie jest pełny aromatów dzięki bogactwu ziół, kontrastującym ze smakiem kremowego sosu z warzyw. Dzięki proporcjom marynaty, która nie dominuje w daniu, można wyczuć delikatny i soczysty smak mięsa z kością Pewni Dobrego.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni. W moździerzu drobno zetrzyj liście laurowe, kminek, jałowiec, ziele angielskie. Następnie posmaruj skrzydełka i podudzia Pewni Dobrego przyprawami z odrobiną oleju. Mięso piecz w piekarniku przez około 40 minut. Zostaw jednak niewielką ilość marynaty do sosu.
Do warzyw wlej śmietankę i wsyp fasolę „Piękny Jaś”. Całość dopraw solą, pieprzem oraz niewielką ilością marynaty, następnie redukuj, aż sos będzie gęsty. Przed samym podaniem dodaj szpinak.
Na duży talerz wylej sos z fasolą i ułóż na nim części kurczaka. Całość możesz ewentualnie skropić olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i limonką.
Pieczone podudzia i skrzydełka z kurczaka Pewni Dobrego w marynacie ze szpinakiem oraz fasolą „Piękny Jaś” to posiłek szybki w wykonaniu. Ponadto stanowi doskonałe urozmaicenie obiadu dla całej rodziny, a także sprawdzi się w roli dania głównego podczas romantycznej kolacji we dwoje w domowym zaciszu.
Złociste, chrupiące mięso z kurczaka dzięki ziołowej marynacie nabiera wyrazistego smaku. Całości dopełnia wyśmienity, delikatnie kremowy sos z białą fasolą „Piękny Jaś” i szpinakiem, który stanowi przepyszny kontrast dla aromatycznej, ziołowej marynaty.
Smacznego!