Aplikacja
Podudzia i skrzydełka kurczaka w tradycyjnej marynacie z fasolą i szpinakiem
 

Podudzia i skrzydełka kurczaka w tradycyjnej marynacie z fasolą i szpinakiem

Opublikowano 15.03.2024

Podudzia i skrzydełka kurczaka Pewni Dobrego w tradycyjnej marynacie z białą fasolką i szpinakiem to idealna propozycja na urozmaicenie niedzielnego obiadu. Szpinak dzięki swojej delikatnej konsystencji, perfekcyjnie komponuje się z miękkim i soczystym mięsem kurczaka, uatrakcyjniając smak dania. Sos bogaty w składniki takie jak fasola „Piękny Jaś” to niezastąpiony dodatek do mięsa, z którym tworzy przepyszne danie dla całej rodziny.

Marynata do skrzydełek z tradycyjnych przypraw podkreśla smak mięsa i nadaje mu wyrazisty aromat. Idealnie sprawdzi się także do podudzia czy udek.

Przepis na mięso w marynacie jest pełny aromatów dzięki bogactwu ziół, kontrastującym ze smakiem kremowego sosu z warzyw. Dzięki proporcjom marynaty, która nie dominuje w daniu, można wyczuć delikatny i soczysty smak mięsa z kością Pewni Dobrego.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj mięso

Nagrzej piekarnik do 190 stopni. W moździerzu drobno zetrzyj liście laurowe, kminek, jałowiec, ziele angielskie. Następnie posmaruj skrzydełka i podudzia Pewni Dobrego przyprawami z odrobiną oleju. Mięso piecz w piekarniku przez około 40 minut. Zostaw jednak niewielką ilość marynaty do sosu.

2. Przygotuj warzywa

Szalotki obierz i przekrój na pół. Podziel pora na 2–3 cm kawałki. Rozgrzej patelnię z masłem i zarumień warzywa od wewnątrz, a następnie odwróć je na drugą stronę. Opcjonalnie możesz dodać białe wino i redukować całość przez chwilę.

3. Zrób sos z fasolą

Do warzyw wlej śmietankę i wsyp fasolę „Piękny Jaś”. Całość dopraw solą, pieprzem oraz niewielką ilością marynaty, następnie redukuj, aż sos będzie gęsty. Przed samym podaniem dodaj szpinak.

4. Podaj danie

Na duży talerz wylej sos z fasolą i ułóż na nim części kurczaka. Całość możesz ewentualnie skropić olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i limonką.

Pieczone podudzia i skrzydełka z kurczaka Pewni Dobrego w marynacie ze szpinakiem oraz fasolą „Piękny Jaś” to posiłek szybki w wykonaniu. Ponadto stanowi doskonałe urozmaicenie obiadu dla całej rodziny, a także sprawdzi się w roli dania głównego podczas romantycznej kolacji we dwoje w domowym zaciszu.

Złociste, chrupiące mięso z kurczaka dzięki ziołowej marynacie nabiera wyrazistego smaku. Całości dopełnia wyśmienity, delikatnie kremowy sos z białą fasolą „Piękny Jaś” i szpinakiem, który stanowi przepyszny kontrast dla aromatycznej, ziołowej marynaty.

Smacznego!

Czas całkowity 60 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
Składniki
4
½ puszki/szklanki ugotowanej fasoli „Piękny Jaś”
garść szpinaku
4 skrzydełka kurczaka z grzędy Pewni Dobrego
2 podudzia kurczaka z grzędy Pewni Dobrego
200 ml śmietanki 30%
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 gałązki jałowca
3 ziarna pieprzu czarnego
pół łyżeczki kminku
5 sztuk cebuli szalotki
1/3 pora (biała część)
3 łyżki masła ekstra osełkowego Pewni Dobrego
olej
sól
pieprz mielony
50 ml białego wina (opcjonalnie)