Aplikacja
Poledwiczki Wieprzowe W Sosie Kurkowym
 

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Opublikowano 09/18/2023

Odkryj tajemnice kuchni polskiej i przygotuj wyjątkowe danie, które zachwyci każdego smakosza! Nasz przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to połączenie tradycji z nowoczesnością, gwarancja soczystości mięsa i głęboki aromat kurkowych grzybów. Idealne na wyjątkowy obiad!

Przygotowanie kurek

Kurki oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Polędwiczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm

Smażenie cebuli

Na rozgrzanej patelni umieść 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Dodaj cebulę i smaż na umiarkowanym ogniu ok. 3 minuty, ciągle mieszając.

Smażenie kurek

Gdy cebula będzie złocista, wrzuć na patelnię kurki, dopraw solą, podkręć lekko moc palnika i smaż przez kolejne 2 minuty.

Dodaj smietankę

Po tym czasie dodaj śmietankę oraz tymianek, zagotuj i odstaw na bok.

Smażenie mięsa

Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Plastry polędwiczek oprósz z obu stron solą i pieprzem, a następnie ułóż na patelni. Smaż na większym ogniu przez 2 minuty, obróć na drugą stronę i podsmażaj jeszcze 1 minutę.

Na koniec!

Usmażone mięso przełóż do sosu. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 1-2 minuty. Gotowe danie posyp koperkiem.

Tak przygotowane polędwiczki świetnie skomponują się z purée ziemniaczanym i lekką sałatą z koperkiem.

Czas całkowity 40 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
 

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Opublikowano 09/18/2023

Odkryj tajemnice kuchni polskiej i przygotuj wyjątkowe danie, które zachwyci każdego smakosza! Nasz przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to połączenie tradycji z nowoczesnością, gwarancja soczystości mięsa i głęboki aromat kurkowych grzybów. Idealne na wyjątkowy obiad!

Przygotowanie kurek

Kurki oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Polędwiczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm

Smażenie cebuli

Na rozgrzanej patelni umieść 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Dodaj cebulę i smaż na umiarkowanym ogniu ok. 3 minuty, ciągle mieszając.

Smażenie kurek

Gdy cebula będzie złocista, wrzuć na patelnię kurki, dopraw solą, podkręć lekko moc palnika i smaż przez kolejne 2 minuty.

Dodaj smietankę

Po tym czasie dodaj śmietankę oraz tymianek, zagotuj i odstaw na bok.

Smażenie mięsa

Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Plastry polędwiczek oprósz z obu stron solą i pieprzem, a następnie ułóż na patelni. Smaż na większym ogniu przez 2 minuty, obróć na drugą stronę i podsmażaj jeszcze 1 minutę.

Na koniec!

Usmażone mięso przełóż do sosu. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 1-2 minuty. Gotowe danie posyp koperkiem.

Tak przygotowane polędwiczki świetnie skomponują się z purée ziemniaczanym i lekką sałatą z koperkiem.

Czas całkowity 40 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
Składniki
4
600 g polędwiczek wieprzowych rasy puławskiej
500 g kurek
200 ml śmietanki 30%
1 mała cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka posiekanego koperku
Składniki
4
600 g polędwiczek wieprzowych rasy puławskiej
500 g kurek
200 ml śmietanki 30%
1 mała cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka posiekanego koperku