Prażone orzechy włoskie
Opublikowano 22.10.2023Jeśli szukasz pomysłu na zdrową i smaczną przekąskę, która zachwyci Twoich gości, mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie. Prażone orzechy włoskie to nie tylko pyszny i chrupiący dodatek do wielu potraw, ale także źródło cennych składników odżywczych. Dowiedz się, jak w prosty sposób przygotować orzechy, które sprawią, że każde spotkanie będzie wyjątkowe!
1. Przygotuj orzechy
Orzechy włoskie umyj i osusz na papierowym ręczniku.
2. Podsmaż orzechy
W dużej patelni rozgrzej olej.Wrzuć orzechy na patelnię i smaż przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas, aż się zarumienią.
3. Dopraw całość dowolnym dodatkiem
Posyp solą, pieprzem i innymi przyprawami według uznania. Jeśli jesteś zwolennikiem słodkich przekąsek, możesz zastąpić je cukrem lub miodem.
4. Przechowuj w pojemniku
Prażone orzechy włoskie przechowuj po wystudzeniu w szczelnym pojemniku.
Czas całkowity 13 min
Porcja 4
Przygotowanie 3 min
Gotowanie 10 min
Składniki
4
2 szklanki (ok. 500 g) orzechów włoskich Auchan,
2 łyżki masła,
sól, pieprz, papryka słodka lub ostra (lub inne przyprawy).