Aplikacja
 

Przekąski na imprezę (przepis na kanapeczki)

Opublikowano 12/29/2021

Spotkania ze znajomymi to najlepszy sposób na dzielenie się dobrymi emocjami. Często takie posiadówki mają jednak miejsce w naszych domach. Wtedy pojawia się pytanie, jakie przekąski przygotować, aby zadowolić wszystkich gości. Nie można zaprzeczyć, że bardzo popularne i najszybciej znikające są małe, chrupiące kanapeczki. A gdyby tak przenieść je na wyższy poziom i zaskoczyć przyjaciół? Jeżeli jesteście ciekawi sposobu na tę przekąskę, to zapraszamy do lektury!

restaurantrestaurantrestaurant Łatwo
1. Przepis na tapenady

Tapenada z oliwek:
Na patelnię dodajemy kolejno: wydrylowane oliwki, kapary i czosnek. Zalewamy oliwą i podgrzewamy. Doprawiamy pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz posiekaną pietruszką. Tak podgrzaną tapenadę blendujemy na gładką masę. Na koniec możemy dodać odrobinę posiekanej kolendry i przełożyć do ozdobnego słoiczka.

Tapenada z suszonych pomidorów:
Do malaksera wrzucamy suszone pomidory, czosnek, kapary oraz świeże liście bazylii. Skrapiamy sokiem z cytryny i blendujemy. Gotową masę doprawiamy pieprzem i zalewamy oliwą z oliwek. Gotową tapenadę przekładamy do ozdobnego słoiczka.

2. Przepis na kanapeczki

Przygotowujemy bagietkę
Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki i smarujemy oliwą. Następnie przysmażamy na patelni grillowej do momentu zarumienienia się pieczywa.

Komponujemy przekąski
Na dużą deskę wyłóż rumianą bagietkę, słoiczki z tapenadą oraz pokrojone w plasterki mięso. Dzięki temu zabiegowi goście będą mogli komponować danie wedle własnego uznania.

Patent #zerowaste
Okruszki z bagietki możemy połączyć z pietruszką i skórką z cytryny. Następnie wysuszyć w piekarniku i używać jako panierka do mięs.

Total time
Czas całkowity 20 min
Serves
Porcja 3
Preparation
Przygotowanie 20 min
Cooking
Gotowanie -
 

Przekąski na imprezę (przepis na kanapeczki)

Opublikowano 12/29/2021

Spotkania ze znajomymi to najlepszy sposób na dzielenie się dobrymi emocjami. Często takie posiadówki mają jednak miejsce w naszych domach. Wtedy pojawia się pytanie, jakie przekąski przygotować, aby zadowolić wszystkich gości. Nie można zaprzeczyć, że bardzo popularne i najszybciej znikające są małe, chrupiące kanapeczki. A gdyby tak przenieść je na wyższy poziom i zaskoczyć przyjaciół? Jeżeli jesteście ciekawi sposobu na tę przekąskę, to zapraszamy do lektury!

restaurantrestaurantrestaurant Łatwo
1. Przepis na tapenady

Tapenada z oliwek:
Na patelnię dodajemy kolejno: wydrylowane oliwki, kapary i czosnek. Zalewamy oliwą i podgrzewamy. Doprawiamy pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz posiekaną pietruszką. Tak podgrzaną tapenadę blendujemy na gładką masę. Na koniec możemy dodać odrobinę posiekanej kolendry i przełożyć do ozdobnego słoiczka.

Tapenada z suszonych pomidorów:
Do malaksera wrzucamy suszone pomidory, czosnek, kapary oraz świeże liście bazylii. Skrapiamy sokiem z cytryny i blendujemy. Gotową masę doprawiamy pieprzem i zalewamy oliwą z oliwek. Gotową tapenadę przekładamy do ozdobnego słoiczka.

2. Przepis na kanapeczki

Przygotowujemy bagietkę
Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki i smarujemy oliwą. Następnie przysmażamy na patelni grillowej do momentu zarumienienia się pieczywa.

Komponujemy przekąski
Na dużą deskę wyłóż rumianą bagietkę, słoiczki z tapenadą oraz pokrojone w plasterki mięso. Dzięki temu zabiegowi goście będą mogli komponować danie wedle własnego uznania.

Patent #zerowaste
Okruszki z bagietki możemy połączyć z pietruszką i skórką z cytryny. Następnie wysuszyć w piekarniku i używać jako panierka do mięs.

Total time
Czas całkowity 20 min
Serves
Porcja 3
Preparation
Przygotowanie 20 min
Cooking
Gotowanie -
Składniki
serves 3
Składniki na tapenady:
świeża bazylia – 3 łyżki
czosnek – 2 ząbki
natka pietruszki – 2 łyżki
suszone pomidory – 3 łyżki
kapary – 2 łyżki
sok z cytryny – 2 łyżki
oliwa z oliwek – 1/4 szklanki
drylowane oliwki (kalamata) – 200 g
kolendra – pęczek
sól i pieprz
skórka z cytryny
Składniki na kanapeczki:
bagietka – 2 szt.
szynka wieprzowa dojrzewająca
chorizo dulce extra
schab wieprzowy
kiełbasa myśliwska
Składniki
serves 3
Składniki na tapenady:
świeża bazylia – 3 łyżki
czosnek – 2 ząbki
natka pietruszki – 2 łyżki
suszone pomidory – 3 łyżki
kapary – 2 łyżki
sok z cytryny – 2 łyżki
oliwa z oliwek – 1/4 szklanki
drylowane oliwki (kalamata) – 200 g
kolendra – pęczek
sól i pieprz
skórka z cytryny
Składniki na kanapeczki:
bagietka – 2 szt.
szynka wieprzowa dojrzewająca
chorizo dulce extra
schab wieprzowy
kiełbasa myśliwska