Aplikacja
Przekąski na imprezę (przepis na kanapeczki)
 

Przekąski na imprezę (przepis na kanapeczki)

Opublikowano 29.12.2021

Spotkania ze znajomymi to najlepszy sposób na dzielenie się dobrymi emocjami. Często takie posiadówki mają jednak miejsce w naszych domach. Wtedy pojawia się pytanie, jakie przekąski przygotować, aby zadowolić wszystkich gości. Nie można zaprzeczyć, że bardzo popularne i najszybciej znikające są małe, chrupiące kanapeczki. A gdyby tak przenieść je na wyższy poziom i zaskoczyć przyjaciół? Jeżeli jesteście ciekawi sposobu na tę przekąskę, to zapraszamy do lektury!

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przepis na tapenady

Tapenada z oliwek:
Na patelnię dodajemy kolejno: wydrylowane oliwki, kapary i czosnek. Zalewamy oliwą i podgrzewamy. Doprawiamy pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz posiekaną pietruszką. Tak podgrzaną tapenadę blendujemy na gładką masę. Na koniec możemy dodać odrobinę posiekanej kolendry i przełożyć do ozdobnego słoiczka.

Tapenada z suszonych pomidorów:
Do malaksera wrzucamy suszone pomidory, czosnek, kapary oraz świeże liście bazylii. Skrapiamy sokiem z cytryny i blendujemy. Gotową masę doprawiamy pieprzem i zalewamy oliwą z oliwek. Gotową tapenadę przekładamy do ozdobnego słoiczka.

2. Przepis na kanapeczki

Przygotowujemy bagietkę
Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki i smarujemy oliwą. Następnie przysmażamy na patelni grillowej do momentu zarumienienia się pieczywa.

Komponujemy przekąski
Na dużą deskę wyłóż rumianą bagietkę, słoiczki z tapenadą oraz pokrojone w plasterki mięso. Dzięki temu zabiegowi goście będą mogli komponować danie wedle własnego uznania.

Patent #zerowaste
Okruszki z bagietki możemy połączyć z pietruszką i skórką z cytryny. Następnie wysuszyć w piekarniku i używać jako panierka do mięs.

Czas całkowity 20 min
Porcja 3
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
3
Składniki na tapenady:
świeża bazylia – 3 łyżki
czosnek – 2 ząbki
natka pietruszki – 2 łyżki
suszone pomidory – 3 łyżki
kapary – 2 łyżki
sok z cytryny – 2 łyżki
oliwa z oliwek – 1/4 szklanki
drylowane oliwki (kalamata) – 200 g
kolendra – pęczek
sól i pieprz
skórka z cytryny
Składniki na kanapeczki:
bagietka – 2 szt.
szynka wieprzowa dojrzewająca
chorizo dulce extra
schab wieprzowy
kiełbasa myśliwska