Przekąski na imprezę (przepis na kanapeczki)
Opublikowano 29.12.2021Spotkania ze znajomymi to najlepszy sposób na dzielenie się dobrymi emocjami. Często takie posiadówki mają jednak miejsce w naszych domach. Wtedy pojawia się pytanie, jakie przekąski przygotować, aby zadowolić wszystkich gości. Nie można zaprzeczyć, że bardzo popularne i najszybciej znikające są małe, chrupiące kanapeczki. A gdyby tak przenieść je na wyższy poziom i zaskoczyć przyjaciół? Jeżeli jesteście ciekawi sposobu na tę przekąskę, to zapraszamy do lektury!
Tapenada z oliwek:
Na patelnię dodajemy kolejno: wydrylowane oliwki, kapary i czosnek. Zalewamy oliwą i podgrzewamy. Doprawiamy pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz posiekaną pietruszką. Tak podgrzaną tapenadę blendujemy na gładką masę. Na koniec możemy dodać odrobinę posiekanej kolendry i przełożyć do ozdobnego słoiczka.
Tapenada z suszonych pomidorów:
Do malaksera wrzucamy suszone pomidory, czosnek, kapary oraz świeże liście bazylii. Skrapiamy sokiem z cytryny i blendujemy. Gotową masę doprawiamy pieprzem i zalewamy oliwą z oliwek. Gotową tapenadę przekładamy do ozdobnego słoiczka.
Przygotowujemy bagietkę
Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki i smarujemy oliwą. Następnie przysmażamy na patelni grillowej do momentu zarumienienia się pieczywa.
Komponujemy przekąski
Na dużą deskę wyłóż rumianą bagietkę, słoiczki z tapenadą oraz pokrojone w plasterki mięso. Dzięki temu zabiegowi goście będą mogli komponować danie wedle własnego uznania.
Patent #zerowaste
Okruszki z bagietki możemy połączyć z pietruszką i skórką z cytryny. Następnie wysuszyć w piekarniku i używać jako panierka do mięs.