Aplikacja
Churros
 

Churros

Opublikowano 23.02.2022

Smażone na głębokim tłuszczu ciasto parzone może oznaczać tylko jedno. W tym przepisie dowiecie się jak przygotować Hiszpańskie churros. Oryginalnie serwowane są z rozpuszczoną czekoladą. Jednak na innych kontynentach możemy spotkać się z dodatkami takimi jak masa kajmakowa, sos serowy lub dżem z guawy. Przygotowanie tej przekąski zajmie Wam zaledwie 20 minut, a będzie doskonałym zamiennikiem dla tradycyjnych pączków.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotowujemy ciasto parzone

W garnku gotujemy wodę oraz masło. Po zagotowaniu dosypujemy mąkę i mieszamy. Po uzyskaniu jednolitej masy przekładamy ją do miski i czekamy aż ostygnie. Ostatni etap to dodawanie jajek – jedno po drugim – oraz wyrabianie ciasta. Na etapie dodawania jaj i wyrabiania ciasto staje się jednolite dopiero po kilku minutach.

2. Smażymy churros

Zawartość miski przekładamy do rękawa cukierniczego. Następnie do garnka z rozgrzanym olejem wyciskamy nasze churros. Przekąska jest gotowa do wyciągnięcia na ręcznik kuchenny w momencie, kiedy osiągnie z każdej strony złoty kolor.

3. Komponujemy deser

Gotowe churros wrzucamy do miski z cukrem trzcinowym oraz cynamonem. Całość dokładnie mieszamy, aby każdy paluszek pokrył się posypką. Deser podajemy w towarzystwie rozpuszczonej czekolady.

Czas całkowity 15 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
2
Mąka pszenna - 150 g
Woda - 300 ml
Masło - 50 g
Sól - szczypta
Jajka - 5sztuk
Olej rzepakowy (do smażenia)
Do podania:
Cukier trzcinowy
Cynamon
Gorąca czekolada (opcjonalnie)