Przepis na ciasto z mrożonymi truskawkami
Opublikowano 04.10.2023Co zrobić z truskawek mrożonych? Wilgotne ciasto na bazie masła, z delikatnym aromatem wanilii i słodyczą owoców! Zanim przeczytasz przepis, sprawdź, czy masz w domu potrzebne składniki – będziesz chcieć je przygotować od razu!
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Możesz nasmarować ją dodatkowo masłem i oprószyć bułką tartą. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza z opcją grzania góra-dół.
Włóż do niedużego rondelka pokrojone masło i rozgrzej je na kuchence. Odstaw do ostudzenia.
Do miski wbij jajka i ucieraj za pomocą miksera na biały puch. Po chwili zacznij dodawać cukier w kilku partiach. Nadal ubijaj całość na wysokich obrotach. Dodaj aromat.
Całkowicie ostudzone masło wlej cienkim strumieniem do przygotowanego ciasta. Połącz składniki.
Gdy cukier się rozpuści, a masa będzie całkowicie gładka, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamień mikser na szpatułkę i delikatnie wymieszaj całość.
Ciasto wlej do formy. Przełóż mrożone truskawki do ciasta – ułóż je delikatnie na górze i pozwól im odrobinę zanurzyć się w cieście. Całość posyp delikatnie cukrem waniliowym.
Włóż formę do piekarnika na środkową półkę. Piecz przez 50–60 minut lub do suchego patyczka.
Twoje ciasto jest już gotowe – smacznego!