Aplikacja
Ciasto Z Mrozonymi Truskawkami
 

Przepis na ciasto z mrożonymi truskawkami

Opublikowano 04.10.2023

Co zrobić z truskawek mrożonych? Wilgotne ciasto na bazie masła, z delikatnym aromatem wanilii i słodyczą owoców! Zanim przeczytasz przepis, sprawdź, czy masz w domu potrzebne składniki – będziesz chcieć je przygotować od razu!

Łatwo
Średnia 3.5/5 (4 głosów)
Przygotuj formę i włącz piekarnik

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Możesz nasmarować ją dodatkowo masłem i oprószyć bułką tartą. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza z opcją grzania góra-dół.

Roztop masło

Włóż do niedużego rondelka pokrojone masło i rozgrzej je na kuchence. Odstaw do ostudzenia.

Ubij jajka

Do miski wbij jajka i ucieraj za pomocą miksera na biały puch. Po chwili zacznij dodawać cukier w kilku partiach. Nadal ubijaj całość na wysokich obrotach. Dodaj aromat.

Wlej masło

Całkowicie ostudzone masło wlej cienkim strumieniem do przygotowanego ciasta. Połącz składniki.

Dodaj mąkę

Gdy cukier się rozpuści, a masa będzie całkowicie gładka, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamień mikser na szpatułkę i delikatnie wymieszaj całość.

Truskawka w roli głównej

Ciasto wlej do formy. Przełóż mrożone truskawki do ciasta – ułóż je delikatnie na górze i pozwól im odrobinę zanurzyć się w cieście. Całość posyp delikatnie cukrem waniliowym.

Pieczenie – czas start!

Włóż formę do piekarnika na środkową półkę. Piecz przez 50–60 minut lub do suchego patyczka.
Twoje ciasto jest już gotowe – smacznego!

Czas całkowity 90 min
Porcja 15
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
Składniki
15
1 kostka masła w temperaturze pokojowej
4 jajka w rozmiarze L (lub 5 w rozmiarze M)
¾ szklanki drobnego cukru (możesz zastąpić ksylitolem – dodaj go wtedy odrobinę więcej)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
600–800 g mrożonych truskawek