Przepis na crème brûlée
Opublikowano 08/25/2023Zastanawiałeś się kiedyś, jak przygotować ten słynny, francuski deser, który zdobywa serca na całym świecie? Crème brûlée to połączenie aksamitnego kremu z chrupiącą, karmelową skorupką, które razem tworzą prawdziwą symfonię smaku. Z naszym przepisem, krok po kroku, odkryjesz tajniki tego niezwykłego deseru i zaskoczysz bliskich wykwintnym finałem kolacji. Czy jesteś gotów na słodką przygodę? Zapraszamy do kuchni!
Do rondelka wlej całą śmietankę kremówkę. Ustaw niską moc palnika i powoli podgrzewaj śmietankę.
Do rondelka ze śmietaną dodaj jedną łyżkę pasty waniliowej, a następnie podgrzewaj na małym ogniu przez około 2 minuty, często mieszając. Jeśli używasz laski, natnij ją wzdłuż, następnie wyjmij nasionka i dodaj je wraz z laską do rondelka ze śmietanką. Po kilku minutach podgrzewania wyjmij laskę.
Śmietankę z nasionkami odstaw do przestudzenia.
Do miksera lub głębokiej miski włóż żółtka (4 średnie lub 3 duże). Następnie wsyp 40 gramów drobnego cukru lub cukru pudru. Żółtka z cukrem ubijaj do czasu, gdy cukier się rozpuści, a masa będzie mieć konsystencję klejącego kremu.
Do naczynia z masą z żółtek wlej nieco przestudzonej lub letniej śmietanki z wanilią. Za pomocą szpatułki od razu wymieszaj całość. Następnie, niewielką strużką stopniowo dolewaj śmietankę, cały czas powoli mieszając składniki. Kontynuuj mieszanie, aż uzyskasz jednolity krem o konsystencji budyniu.
Każdą foremkę do zapiekania crème brûlée dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
UWAGA! Naczynka na ten deser nie powinny być za wysokie – inaczej krem nie zetnie się równo, a środek pozostanie płynny.
Crème brûlée wlej do foremek przez gęste sito. Nie wypełniaj ich do końca – zostaw na górze trochę miejsca.
Piekarnik nagrzej do 150 stopni Celsjusza (ustaw grzanie na górę i dół). Crème brûlée możesz piec w kąpieli wodnej – foremki umieść w szerokim i wysokim naczyniu wypełnionym gorącą wodą. Tackę ułóż na środkowej półce piekarnika. Deser piecz przez około 45 minut (powinien na górze lekko się zarumienić).
Ważne! Jeśli krem pieczesz z włączoną funkcją termoobiegu, czas pieczenia skróć o około 5–10 minut.
Foremki z crème brûlée wyjmij z piekarnika do razu po upieczeniu. Gdy ostygną, włóż je do lodówki, gdzie mogą leżeć nawet 1–2 dni.
Bezpośrednio przed podaniem przygotuj wierzchnią warstwę deseru. Na krem nałóż grubą warstwę cukru (około 1 łyżeczka na każdą foremkę). Używając spożywczego palnika, skarmelizuj cukier do charakterystycznej tafli. Jeśli nie posiadasz palnika, nastaw piekarnik na 250 stopni, a gdy się nagrzeje, wstaw foremki z kremem posypanym cukrem i piecz około 3-5 minut.

Przepis na crème brûlée
Opublikowano 08/25/2023Zastanawiałeś się kiedyś, jak przygotować ten słynny, francuski deser, który zdobywa serca na całym świecie? Crème brûlée to połączenie aksamitnego kremu z chrupiącą, karmelową skorupką, które razem tworzą prawdziwą symfonię smaku. Z naszym przepisem, krok po kroku, odkryjesz tajniki tego niezwykłego deseru i zaskoczysz bliskich wykwintnym finałem kolacji. Czy jesteś gotów na słodką przygodę? Zapraszamy do kuchni!
Do rondelka wlej całą śmietankę kremówkę. Ustaw niską moc palnika i powoli podgrzewaj śmietankę.
Do rondelka ze śmietaną dodaj jedną łyżkę pasty waniliowej, a następnie podgrzewaj na małym ogniu przez około 2 minuty, często mieszając. Jeśli używasz laski, natnij ją wzdłuż, następnie wyjmij nasionka i dodaj je wraz z laską do rondelka ze śmietanką. Po kilku minutach podgrzewania wyjmij laskę.
Śmietankę z nasionkami odstaw do przestudzenia.
Do miksera lub głębokiej miski włóż żółtka (4 średnie lub 3 duże). Następnie wsyp 40 gramów drobnego cukru lub cukru pudru. Żółtka z cukrem ubijaj do czasu, gdy cukier się rozpuści, a masa będzie mieć konsystencję klejącego kremu.
Do naczynia z masą z żółtek wlej nieco przestudzonej lub letniej śmietanki z wanilią. Za pomocą szpatułki od razu wymieszaj całość. Następnie, niewielką strużką stopniowo dolewaj śmietankę, cały czas powoli mieszając składniki. Kontynuuj mieszanie, aż uzyskasz jednolity krem o konsystencji budyniu.
Każdą foremkę do zapiekania crème brûlée dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
UWAGA! Naczynka na ten deser nie powinny być za wysokie – inaczej krem nie zetnie się równo, a środek pozostanie płynny.
Crème brûlée wlej do foremek przez gęste sito. Nie wypełniaj ich do końca – zostaw na górze trochę miejsca.
Piekarnik nagrzej do 150 stopni Celsjusza (ustaw grzanie na górę i dół). Crème brûlée możesz piec w kąpieli wodnej – foremki umieść w szerokim i wysokim naczyniu wypełnionym gorącą wodą. Tackę ułóż na środkowej półce piekarnika. Deser piecz przez około 45 minut (powinien na górze lekko się zarumienić).
Ważne! Jeśli krem pieczesz z włączoną funkcją termoobiegu, czas pieczenia skróć o około 5–10 minut.
Foremki z crème brûlée wyjmij z piekarnika do razu po upieczeniu. Gdy ostygną, włóż je do lodówki, gdzie mogą leżeć nawet 1–2 dni.
Bezpośrednio przed podaniem przygotuj wierzchnią warstwę deseru. Na krem nałóż grubą warstwę cukru (około 1 łyżeczka na każdą foremkę). Używając spożywczego palnika, skarmelizuj cukier do charakterystycznej tafli. Jeśli nie posiadasz palnika, nastaw piekarnik na 250 stopni, a gdy się nagrzeje, wstaw foremki z kremem posypanym cukrem i piecz około 3-5 minut.