Przepis na focaccię
Opublikowano 07.09.2023Czy kiedykolwiek marzyłeś o domowej, chrupiącej focaccii o delikatnym wnętrzu i pełnym aromatu? Jeśli tak, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie! Odkryj krok po kroku, jak przyrządzić idealną focaccię, która zachwyci nie tylko Ciebie, ale i Twoich bliskich. Dzięki naszemu przepisowi, przygotowanie tej włoskiej klasyki stanie się dziecinnie proste. Wykorzystaj ją jako dodatek do posiłków, bazę do kanapek czy po prostu smakowity przekąsek!
Wymieszaj w dużej misce mąkę, suche drożdże, cukier i sól.
Do składników suchych wlej letnią wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiaj rękoma lub za pomocą robota kuchennego przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce i zakryj ściereczką. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, do momentu podwojenia objętości.
Przygotuj blachę do pieczenia (około 30×40 cm). Wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj dno oliwą.
Wyłóż ciasto na blachę i rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni.
Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na kolejne 30–40 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
Przed włożeniem do piekarnika powciskaj wierzch focaccii palcami, aby utworzyć charakterystyczne wgłębienia. Następnie skrop je delikatnie oliwą z oliwek i posyp solą morską oraz ziołami (opcjonalnie).
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20–25 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie złocisty.
Wyjmij focaccię z piekarnika i skrop dodatkowo oliwą z oliwek. Podawaj ciepłą, pokrojoną na kwadraty lub prostokąty.