Aplikacja
Sniadanie Wloskie
 

Przepis na Granitę

Opublikowano 09/07/2023

Masz ochotę na orzeźwienie w gorące dni? Oto przepis na niezwykle proste, ale zarazem niezwykłe pyszne, deserowe rozwiązanie! Odkryj z nami sekrety przygotowania granity – delikatnego, kryształowego sorbetu, który z pewnością przyniesie Ci ulgę w upalne chwile. Pokażemy Ci jak krok po kroku, stworzyć ten idealny deser. Niezależnie od tego, czy wybierzesz cytrusowe, owocowe czy kawowe warianty, granita zawsze będzie doskonałym pomysłem!

1. Podgrzej wodę z cukrem

W niewielkim naczyniu podgrzej wodę i dodaj do niej cukier. Wymieszaj do rozpuszczenia. Jeśli wolisz mniej słodką opcję, zmniejsz ilość cukru. Możesz też zastąpić go słodzikiem.

2. Wyciśnij sok z owoców

Odstaw syrop cukrowy do ostygnięcia. W tym czasie wyciśnij sok z owoców.

3. Wymieszaj wszystkie składniki

Wymieszaj sok z syropem cukrowym. Jeżeli mieszanka jest za mało słodka, możesz dodać 1 łyżkę miodu.

4. Przelej całość do płaskiego naczynia

Przelej całość do płaskiego naczynia lub formy (np. blaszanej lub szklanej), tak aby płyn miał około 1–2 cm głębokości.

5. Wstaw całość do zamrażarki

Umieść naczynie w zamrażalniku na około 2 godziny.

6. Stwórz kryształki lodu

Co około 30 minut wyjmuj naczynie z zamrażalnika i pocieraj powstającą granitę za pomocą widelca, tworząc kryształki lodu. Powtarzaj tę czynność, aż cała granita będzie miała lekką, kruszoną konsystencję.

7. Gotowe!

Przelej granitę do niewielkich szklaneczek, udekoruj ulubionymi owocami lub listkami mięty. Podawaj z brioche lub maślaną bułeczką.

Czas całkowity 140 min
Porcja 4
Przygotowanie 135 min
Gotowanie 5 min
 

Przepis na Granitę

Opublikowano 09/07/2023

Masz ochotę na orzeźwienie w gorące dni? Oto przepis na niezwykle proste, ale zarazem niezwykłe pyszne, deserowe rozwiązanie! Odkryj z nami sekrety przygotowania granity – delikatnego, kryształowego sorbetu, który z pewnością przyniesie Ci ulgę w upalne chwile. Pokażemy Ci jak krok po kroku, stworzyć ten idealny deser. Niezależnie od tego, czy wybierzesz cytrusowe, owocowe czy kawowe warianty, granita zawsze będzie doskonałym pomysłem!

1. Podgrzej wodę z cukrem

W niewielkim naczyniu podgrzej wodę i dodaj do niej cukier. Wymieszaj do rozpuszczenia. Jeśli wolisz mniej słodką opcję, zmniejsz ilość cukru. Możesz też zastąpić go słodzikiem.

2. Wyciśnij sok z owoców

Odstaw syrop cukrowy do ostygnięcia. W tym czasie wyciśnij sok z owoców.

3. Wymieszaj wszystkie składniki

Wymieszaj sok z syropem cukrowym. Jeżeli mieszanka jest za mało słodka, możesz dodać 1 łyżkę miodu.

4. Przelej całość do płaskiego naczynia

Przelej całość do płaskiego naczynia lub formy (np. blaszanej lub szklanej), tak aby płyn miał około 1–2 cm głębokości.

5. Wstaw całość do zamrażarki

Umieść naczynie w zamrażalniku na około 2 godziny.

6. Stwórz kryształki lodu

Co około 30 minut wyjmuj naczynie z zamrażalnika i pocieraj powstającą granitę za pomocą widelca, tworząc kryształki lodu. Powtarzaj tę czynność, aż cała granita będzie miała lekką, kruszoną konsystencję.

7. Gotowe!

Przelej granitę do niewielkich szklaneczek, udekoruj ulubionymi owocami lub listkami mięty. Podawaj z brioche lub maślaną bułeczką.

Czas całkowity 140 min
Porcja 4
Przygotowanie 135 min
Gotowanie 5 min
Składniki
4
250 ml soku owocowego, np. z pomarańczy, cytryny czy arbuza
100 ml wody
60 g cukru
1 łyżka miodu (opcjonalnie, do smaku)
Opcjonalne dodatki do smaku: mięta, limonka, maliny, truskawki
Składniki
4
250 ml soku owocowego, np. z pomarańczy, cytryny czy arbuza
100 ml wody
60 g cukru
1 łyżka miodu (opcjonalnie, do smaku)
Opcjonalne dodatki do smaku: mięta, limonka, maliny, truskawki