Guacamole
Opublikowano 20.02.2024Guacamole to nic innego jak pasta z awokado. Historia tej przystawki sięga czasów azteckich. Początkowo owoc ten był rozcierany z sokiem z pomidorów oraz solą w kamiennych moździerzach. Dopiero w późniejszym czasie pasta ta została wzbogacona o dodatkowe składniki takie jak cebula, kolendra i limonka. Dzięki wykorzystaniu awokado, guacamole niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych. W dzisiejszym przepisie przedstawimy Wam idealne śniadanie właśnie z wykorzystaniem tej przystawki.
Do miski wrzuć pokrojone w kostkę awokado, szalotkę i skrop sokiem z limonki. Całość dopraw solą, pieprzem i płatkami chilli. Następnie ugnieć wszystko widelcem, tak aby składniki połączyły się. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę.
Na patelni rozpuść masło. Nim wbijesz tam jajka, zanurz w maśle przekrojone na pół ciabatty. Podczas przygotowywania jaj sadzonych dopraw je solą, pieprzem oraz płatkami chilli. Proces smażenia potrwa około 3–4 minut.
Zanurzone wcześniej w maśle ciabatty połóż na patelni grillowej i smaż do momentu, aż wewnętrzna część zarumieni się.
Na ciabattę nałóż solidną porcję guacamole, następny składnik to jajko sadzone. Całość możesz ozdobić posiekaną kolendrą oraz czerwonym pieprzem.
Pozostałą połówkę awokado rozgnieć widelcem i dodaj łyżeczkę miodu. Tak przygotowana mieszanka idealnie sprawdzi się jako maseczka do twarzy. Dzięki niej Twoja skóra będzie odżywiona i odpowiednio nawilżona. P.S. nie zapomnij zasadzić pestek z awokado!