Aplikacja
Guacamole
 

Guacamole

Opublikowano 20.02.2024

Guacamole to nic innego jak pasta z awokado. Historia tej przystawki sięga czasów azteckich. Początkowo owoc ten był rozcierany z sokiem z pomidorów oraz solą w kamiennych moździerzach. Dopiero w późniejszym czasie pasta ta została wzbogacona o dodatkowe składniki takie jak cebula, kolendra i limonka. Dzięki wykorzystaniu awokado, guacamole niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych. W dzisiejszym przepisie przedstawimy Wam idealne śniadanie właśnie z wykorzystaniem tej przystawki.

1. Przygotowujemy guacamole

Do miski wrzuć pokrojone w kostkę awokado, szalotkę i skrop sokiem z limonki. Całość dopraw solą, pieprzem i płatkami chilli. Następnie ugnieć wszystko widelcem, tak aby składniki połączyły się. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę.

2. Smażymy jajka

Na patelni rozpuść masło. Nim wbijesz tam jajka, zanurz w maśle przekrojone na pół ciabatty. Podczas przygotowywania jaj sadzonych dopraw je solą, pieprzem oraz płatkami chilli. Proces smażenia potrwa około 3–4 minut.

3. Podsmażamy ciabatty

Zanurzone wcześniej w maśle ciabatty połóż na patelni grillowej i smaż do momentu, aż wewnętrzna część zarumieni się.

4. Komponujemy danie.

Na ciabattę nałóż solidną porcję guacamole, następny składnik to jajko sadzone. Całość możesz ozdobić posiekaną kolendrą oraz czerwonym pieprzem.

Patent #zerowaste

Pozostałą połówkę awokado rozgnieć widelcem i dodaj łyżeczkę miodu. Tak przygotowana mieszanka idealnie sprawdzi się jako maseczka do twarzy. Dzięki niej Twoja skóra będzie odżywiona i odpowiednio nawilżona. P.S. nie zapomnij zasadzić pestek z awokado!

Czas całkowity 15 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
2
Awokado - 1,5 sztuki
Szalotka - 0,5 sztuki
Sok z limonki
Płatki chilli - szczypta
Sól i pieprz
Świeża kolendra - 1 opakowanie
Jajka - 2 sztuki
Ciabatta - do podania
Czerwony pieprz w całości - do podania