Kaczka nadziewana żurawiną
Opublikowano 09.03.2022Kaczka uchodzi za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Kto spróbował, ten wie jak soczyste i kruche jest jej mięso. Charakteryzuje się ono również bardziej wyrazistym smakiem oraz większą zawartością zdrowych kwasów. Nadziewana jabłkami oraz żurawiną tuszka idealnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale również jako urozmaicenie naszej diety.
Obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka połącz z żurawiną oraz jedną łyżką majeranku.
Odetnij z kaczki lotki, a następnie przełóż mięso do brytfanki. Kaczkę nafaszeruj wcześniej przygotowanym nadzieniem. Aby farsz nie wypłynął, zamknij kaczkę za pomocą wykałaczek lub nacinając skórę w taki sposób, by przełożyć nóżki przez powstałą lukę.
Kaczkę od góry dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Przed pieczeniem do brytfanki wlej odrobinę wody – dzięki temu zabiegowi skóra skruszeje, a mięso będzie miękkie. Tak przygotowane danie włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C na 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170°C-180°C i regularnie podlewając wodą piecz przez około 2 godziny. Gdy skórka zrobi się złocista – kaczka będzie gotowa.
Pozostałe obierki z jabłek obtocz cynamonem i piecz przez około 15 minut w 190°C. W ten sposób otrzymasz pyszne i zdrowe chipsy.