Aplikacja
Przepis Na Naleśniki Z Kurczakiem
 

Przepis na naleśniki z kurczakiem i pieczarkami – krok po kroku

Opublikowano 09.10.2023

Jak zrobić naleśniki z mięsem z kurczaka? Zacznij od przygotowania farszu, a następnie przejdź do smażenia placków. Poniżej przedstawiamy wszystkie niezbędne składniki oraz szczegółowy przepis na proste i zarazem pyszne naleśniki z kurczakiem i pieczarkami.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Wymieszaj

1. W misce zmiksuj mąkę, jajka, sól i mleko.

Dodawaj wodę

2. Stopniowo dodawaj wodę, by ciasto zyskało gładką, lejącą konsystencję.

Smaż naleśniki

3. Na patelni rozgrzej olej. Następnie wylewaj ciasto w taki sposób, by pokryło patelnię cienką warstwą.

Przewracaj

4. Przewracaj naleśniki na drugą stronę, gdy spód będzie ścięty i zarumieniony.

Przygotuj mięso

5. Umyj pierś z kurczaka, osusz i oczyść z chrząstek oraz pokrój na niewielkie kawałki i przełóż do miski.

Dopraw mięso

6. Polej kurczaka oliwą i posyp przyprawą do mięsa lub własną mieszanką przypraw. Dokładnie wymieszaj całość.

Smaż kurczaka

7. Smaż kurczaka na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 10 minut. Po usmażeniu przełóż mięso na papierowy ręcznik.

Przygotuj pieczarki

8. Dokładnie umyj pieczarki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.

Dodaj cebulę i pieczarki

9. Obierz i posiekaj drobno cebulę. Następnie umieść ją na patelni po kurczaku, dodaj pieczarki i podsmażaj przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Dopraw

10. Dopraw warzywa solą i pieprzem (pieczarek nie należy solić od razu po przełożeniu na patelnię, ponieważ pod wpływem soli szybko puszczają wodę).

Zetrzyj ser

11. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach (w przypadku mozzarelli – odsącz kulkę sera i pokrój na cienkie plasterki).

Gotowe!

12. Usmażone placki naleśników posyp tartym serem lub układaj na nich plasterki mozzarelli, a następnie rozłóż równomiernie farsz. Tak przygotowane naleśniki możesz zwijać w rulon lub składać w trójkąty. Następnie umieść je na patelni i podgrzewaj do rozpuszczenia sera.

Gotowe naleśniki serwuj solo lub z domowym sosem pomidorowym, ketchupem i majonezem. W roli dodatków świetnie sprawdzą się również rozmaite gotowe dressingi.

Czas całkowity 40 min
Porcja 2
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
Składniki
2
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
szklanka mleka
szklanka wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
olej do smażenia
filet z piersi kurczaka (ok. 500 g)
500 g pieczarek
1 cebula
250 g sera żółtego w kostce lub kulka mozzarelli
przyprawa do kurczaka lub inne przyprawy, sól, pieprz
1 łyżka oliwy