Przepis na naleśniki z kurczakiem i pieczarkami – krok po kroku
Opublikowano 09.10.20231. W misce zmiksuj mąkę, jajka, sól i mleko.
2. Stopniowo dodawaj wodę, by ciasto zyskało gładką, lejącą konsystencję.
3. Na patelni rozgrzej olej. Następnie wylewaj ciasto w taki sposób, by pokryło patelnię cienką warstwą.
4. Przewracaj naleśniki na drugą stronę, gdy spód będzie ścięty i zarumieniony.
5. Umyj pierś z kurczaka, osusz i oczyść z chrząstek oraz pokrój na niewielkie kawałki i przełóż do miski.
6. Polej kurczaka oliwą i posyp przyprawą do mięsa lub własną mieszanką przypraw. Dokładnie wymieszaj całość.
7. Smaż kurczaka na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 10 minut. Po usmażeniu przełóż mięso na papierowy ręcznik.
8. Dokładnie umyj pieczarki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
9. Obierz i posiekaj drobno cebulę. Następnie umieść ją na patelni po kurczaku, dodaj pieczarki i podsmażaj przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
10. Dopraw warzywa solą i pieprzem (pieczarek nie należy solić od razu po przełożeniu na patelnię, ponieważ pod wpływem soli szybko puszczają wodę).
11. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach (w przypadku mozzarelli – odsącz kulkę sera i pokrój na cienkie plasterki).
12. Usmażone placki naleśników posyp tartym serem lub układaj na nich plasterki mozzarelli, a następnie rozłóż równomiernie farsz. Tak przygotowane naleśniki możesz zwijać w rulon lub składać w trójkąty. Następnie umieść je na patelni i podgrzewaj do rozpuszczenia sera.
Gotowe naleśniki serwuj solo lub z domowym sosem pomidorowym, ketchupem i majonezem. W roli dodatków świetnie sprawdzą się również rozmaite gotowe dressingi.