Aplikacja
Przepis na pieczonego kurczaka
 

Przepis na pieczonego kurczaka

Opublikowano 07.03.2024

Przygotuj się na wyjątkową ucztę smaków! Przepis na pieczonego kurczaka z fenkułem i mandarynkami to harmonijne połączenie soczystego mięsa kurczaka z delikatnymi nutami słodkości i świeżości. Fenkuł nadaje daniu chrupkości i wyrazistego smaku, podczas gdy soczyste kawałki mandarynek dodają cytrusowej nuty. To danie, które zachwyci Twoje kubki smakowe!

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (2 głosów)
1. Przygotuj kurczaka

Kurczaka w temperaturze pokojowej dobrze wytrzyj i posól. Odstaw na ok. 30 minut. Od środka dopraw solą i pieprzem. 2-3 mandarynki przetnij na pół i razem z liśćmi kolendry włóż do środka. Zwiąż nogi sznurkiem. Podwiń skrzydełka, żeby się nie spaliły. Pokrojony na ósemki fenkuł oraz pozostałe przekrojone na pół mandarynki przełóż do brytfanki.

2. Dodaj przyprawy

Startą skórkę z mandarynki i szafran dodaj do rozpuszczonego masła. Pod skórą kurczaka zrób “kieszonkę” i włóż przyprawione masło oraz liście kolendry. Masłem posmaruj też skórę kurczaka. Fenkuł i mandarynki delikatnie skrop oliwą i posyp resztą startej skórki z mandarynki.

3. Włóż potrawę do piekarnika

Tak przygotowanego kurczaka wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół, termoobieg) na 30-40 minut, a potem zwiększ temperaturę do 200 stopni i poczekaj jeszcze ok. 15 minut. Na koniec kurczaka skrop sokiem z mandarynki.

Czas całkowity 100 min
Porcja 4
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 55 min
Składniki
4
Kurczak z grzędy tuszka Pewni Dobrego - 1 szt.
Mandarynka - 6 szt.
Fenkuł - 2 szt.
Oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
Masło rozpuszczone - 2-3 łyżki
Szafran - szczypta
Świeża kolendra - pęczek
Sól - szczypta
Czarny pieprz - szczypta