Przepis na pieczonego kurczaka
Opublikowano 07.03.2024Przygotuj się na wyjątkową ucztę smaków! Przepis na pieczonego kurczaka z fenkułem i mandarynkami to harmonijne połączenie soczystego mięsa kurczaka z delikatnymi nutami słodkości i świeżości. Fenkuł nadaje daniu chrupkości i wyrazistego smaku, podczas gdy soczyste kawałki mandarynek dodają cytrusowej nuty. To danie, które zachwyci Twoje kubki smakowe!
Kurczaka w temperaturze pokojowej dobrze wytrzyj i posól. Odstaw na ok. 30 minut. Od środka dopraw solą i pieprzem. 2-3 mandarynki przetnij na pół i razem z liśćmi kolendry włóż do środka. Zwiąż nogi sznurkiem. Podwiń skrzydełka, żeby się nie spaliły. Pokrojony na ósemki fenkuł oraz pozostałe przekrojone na pół mandarynki przełóż do brytfanki.
Tak przygotowanego kurczaka wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół, termoobieg) na 30-40 minut, a potem zwiększ temperaturę do 200 stopni i poczekaj jeszcze ok. 15 minut. Na koniec kurczaka skrop sokiem z mandarynki.