Aplikacja
Przepis na Pieczonego pstrąga
 

Przepis na Pieczonego pstrąga

Opublikowano 14.03.2024

Pstrąg pieczony to klasyczne danie, które zachwyca swoją prostotą i wyrafinowanym smakiem. Idealny na uroczysty obiad lub kolację, jest nie tylko zdrowy, ale również łatwy do przygotowania. Soczyste, delikatne mięso pstrąga, wzbogacone aromatycznymi ziołami i cytryną, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przekonaj się, jak szybko i bez wysiłku możesz przyrządzić to wykwintne danie w swojej kuchni.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj rybę

Pstrąga natnij pod skosem w kilku miejscach. Następnie posól i popieprz od środka oraz na zewnątrz.
Do środka włóż pokrojoną w plasterki cytrynę oraz duży pęczek ziół. Rybę włóż do brytfanki.

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. W brytfance rozsyp pomidorki oraz oliwki. Pstrąga posyp startą skórką z cytryny. Rozgnieć czosnek i dorzuć do brytfanki. Całość polej oliwą.

3. Upiecz rybę

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut z termoobiegiem.
Pięć minut przed końcem pieczenia pstrąga posyp płatkami migdałowymi.

Czas całkowity 45 min
Porcja 2
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 25 min
Składniki
2
Pstrąg tęczowy
Pewni Dobrego - 2 szt.
koperek, pietruszka, tymianek po kilka gałązek
cytryna - 3 szt.
pomidorki koktajlowe - 500 g
czarne oliwki - 100 g
oliwa z oliwek- 1-2 łyżki
świeża bazylia - pęczek/doniczka
czosnek - 2-3 ząbki
sól - szczypta
czarny pieprz - szczypta
płatki migdałowe - garść