Aplikacja
Jak Gotowac Brukselke
 

Przepis na smażoną brukselkę w migdałach

Opublikowano 04.10.2023

Lubisz nieoczywiste połączenia smakowe? Sprawdź tę efektowną propozycję na to, co zrobić z brukselki. Tylko dwa składniki – ale efekt gwarantowany.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
Przygotuj brukselkę

Wymyj, oczyść i obierz brukselkę z zewnętrznych liści. Większe warzywa przetnij na pół.

Pieczenie – czas start!

Włóż brukselkę do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem. Piecz przez około 30 minut, w razie potrzeby przykryj folią aluminiową.

Sposób na migdały

Na patelni rozgrzej masło i upraż na niej migdały.

Połącz smaki

Do miseczki przełóż upieczoną brukselkę i posyp migdałami. Przypraw do smaku.
I voilà!

Czas całkowity 40 min
Porcja 2
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
Składniki
2
400 g brukselki,
4 łyżki migdałów,
1 łyżeczka masła,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz.