Aplikacja
Tacka z zawijanymi roladkami z tortilli
 

Tacka z zawijanymi roladkami z tortilli

Opublikowano 27.12.2023

Szukasz efektownych przekąsek na imprezę sylwestrową? Sprawdź przepis na tacę pełną zawijasów z tortilli pszenno-orkiszowej Auchan. Dzięki wykałaczkom wbitym w roladki, Twoi goście mogą z łatwością sięgnąć po przekąskę. Propozycja trzech różnych farszy sprawia, że każdy na imprezie znajdzie coś dla siebie.

Jedna propozycja farszu bazuje na słodkim włoskim serze ricotta od Auchan oraz wyrazistym smaku łososia wędzonego. Taka przekąska to nie tylko wyśmienite połączenie, ale źródło pełnowartościowego białka i kwasów omega-3.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Pokrój warzywa

Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Następnie obierz marchewkę oraz awokado. Ogórki zielone, marchewkę, awokado, korniszony, paprykę żółtą oraz czerwoną pokrój w cienkie paseczki.

2. Przygotuj łososia wędzonego Auchan

Wyjmij łososia z opakowania i podziel go na paski o szerokości około 2-3 cm.

3. Przygotuj sos do farszu wegetariańskiego

Przełóż miękki ser ser feta Auchan i zielone pesto do miseczki. Rozgnieć widelcem i wymieszaj do połączenia się składników.

4. Przygotuj tofu

Tofu naturalne Auchan przypraw mieszanką przypraw do gyrosa i pokrój w paski o grubości około 1 cm.

5. Zawijaj roladki z łososiem

Przygotuj dużą deskę i wszystkie składniki do farszu wokół niej. Wyłóż placek tortilli pszenno-orkiszowej Auchan i posmaruj ricottą Auchan. Następnie w odległości około 5 cm od brzegu placka, ułóż na całej szerokości pasek ze składników farszu. Warstwa nie powinna zająć więcej niż około ¼ tortilli. Kolejno posyp ją pokrojonym zielonym ogórkiem, łososiem i małymi paseczkami z korniszonów. Połóż też liście szpinaku.

To ważne, abyś ułożył składniki na całej szerokości warstwy – w ten sposób każda roladka będzie mieć taką samą ilość i rodzaj składników. Złap za brzeg placek tortilli i zawiń go pod ułożone składniki tak, aby ciasto objęło całość farszu. Weź ostry nóż i pokrój zwiniętą tortillę na 5 części – tak jak kroi się sushi. Wbij wykałaczkę w kawałek, aby złapać za zawinięty wolny brzeg. W ten sposób roladki nie rozpadną się przy jedzeniu.

6. Zawijaj roladki wegetariańskie

Na desce wyłóż placki tortilli pszenno-orkiszowej Auchan. Posmaruj wcześniej przygotowanym sosem na bazie fety i pesto. Następnie postępuj tak jak w kroku piątym. Połóż suszone pomidory Auchan, paseczki papryki i rukolę. Zawijaj i pokrój na roladki.

7. Zawijaj roladki wegańskie

Na desce wyłóż placek tortilli i posmaruj go hummusem w 3 smakach od Auchan. Smaruj kolejne placki różnymi kolorami pasty z ciecierzycy. Na placki wegańskie wykładaj słupki tofu, awokado, marchewki i ogórka.

8. Podaj roladki gościom

Gotowe zawijasy wyłóż na tacki. Możesz oznaczyć poszczególne smaki różnymi kolorami wykałaczek lub nabitymi na wierzch patyczków dodatkami (np. oliwkami).
Dwie propozycje przepisu na farsz do roladek z tortilli, z hummusu z ciecierzycy w 3 smakach lub z miękkim serem feta marki Auchan, są odpowiednie dla osób, które są na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.

Smacznego!

Czas całkowity 30 min
Porcja 60
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 0 min
Składniki
60
3 opakowania tortilli pszenno-orkiszowej Auchan
Farsz 1 z łososiem:
1 opakowanie ricotty Auchan
1 opakowanie łososia wędzonego Auchan
1 ogórek świeży długi
½ słoiczka ogórków korniszonów Auchan
½ opakowania świeżego szpinaku
Farsz 2 wegetariański:
1 opakowanie miękkiego sera feta Auchan
½ słoiczka zielonego pesto Auchan
1 słoik pomidorów suszonych z ziołami Auchan
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 opakowanie rukoli Auchan
Farsz 3 wegański:
1 opakowanie hummusu w 3 smakach Auchan
1 opakowanie naturalnego tofu Auchan
1 awokado
1 marchew
1 ogórek zielony długi
½ opakowania świeżego szpinaku Auchan
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
Dodatkowo: 1 opakowanie drewnianych wykałaczek