Przepis na szaszłyki z tofu z sosem tzatziki
Opublikowano 06.06.2024Tofu, czyli popularny zamiennik mięsa coraz częściej gości na polskich stołach. Sięgają po niego już nie tylko wegetarianie. Co ciekawe, tofu właściwie nie ma smaku, dlatego właściwie przygotowane sprawdza się w daniach słonych, jak i słodkich.
Gotowe tofu w marynacie to sposób na szybsze przygotowanie potrawy – etap marynowania masz już za sobą. Aby szaszłyki z tofu były jak najbardziej kolorowe i ciekawie wyglądały, wykorzystaj warzywa, takie jak cebula, zielona cukinia, czerwona oraz żółta papryka. Ciekawym składnikiem dania jest również ser sałatkowo-kanapkowy, który podczas pieczenia nabiera wyrazistego aromatu. Jako dodatek do tofu z grilla polecamy tradycyjny, bałkański sos tzatziki – banalnie prosty w przygotowaniu.
Tofu marynowane oraz ser sałatkowy pokrój w kostkę. Cebulę obierz, dokładnie umyj i osusz. Cukinię i paprykę czerwoną oraz żółtą dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Warzywa pokrój w grubsze plasterki (około 2-3 cm) i skrop oliwą z oliwek, a na koniec oprósz solą i pieprzem.
Przygotuj długie wykałaczki i nabij na nie kolejno: tofu, cebulę, ser sałatkowy, cukinię, tofu, paprykę czerwoną, ser sałatkowy, paprykę żółtą, cukinię oraz paprykę czerwoną (kolejność możesz zmienić). Tak przygotowane szaszłyki piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub na grillu. Podczas pieczenia od czasu do czasu je obracaj.
Ogórek gruntowy dokładnie umyj i osusz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj szczyptę soli i odstaw na 5 minut. Szczypiorek drobno posiekaj. Do drugiej miski nałóż jogurt naturalny typu greckiego, majonez, szczypiorek, sok z limonki, pieprz, sól oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Starty ogórek odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do sosu. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki.
Gotowe, gorące szaszłyki z tofu na grilla podaj ze schłodzonym sosem tzatziki.
Danie należy do kuchni tradycyjnej.
Smacznego!