Ziemniaki po szwedzku
Opublikowano 09.06.2022Pieczone ziemniaki po szwedzku to idealne danie nie tylko na wiosenne i letnie spotkania ze znajomymi przy grillu, ale również jako pełnoprawna potrawa z piekarnika. Wybierając kartofle do tego przepisu warto sięgnąć po te, które nie zawierają pozostałości pestycydów. Ziemniaki odmiany Ranomi doskonale nadają się do pieczenia i grillowania. Kaliber bulw to 40-60 mm, co gwarantuje, że danie powstanie w stosunkowo krótkim czasie. Te ziemniaki o żółtym zabarwieniu skórki i miąższu charakteryzują doskonałe walory smakowe. Kuchnia szwedzka uwielbia ziemianki, jako smakosz kartoflanych bulw z pewnością pokochasz ich skandynawski sposób przygotowania. Hasselback uwielbiają wszyscy Szwedzi!
Przyprawy utrzyj w moździerzu. Ziemniaki umyj a następnie bardzo gęsto ponacinaj wzdłuż (uważaj, aby nie przekroić kartofli). Następnie posyp je przyprawami, tak aby zioła dostały się do nacięć.
Połowę masła rozpuść w rondelku wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Kartofle ułóż na folii aluminiowej, polej masłem z czosnkiem i dokładnie zawiń. Piecz na grillu lub w piekarniku (funkcja grilla 180°C) przez około godzinę, często obracając.
Przed podaniem rozwiń folię, na każdym ziemniaku połóż kosteczkę masła oraz posyp tartym serem.