Aplikacja
Ziemniaki po szwedzku
 

Ziemniaki po szwedzku

Opublikowano 09.06.2022

Pieczone ziemniaki po szwedzku to idealne danie nie tylko na wiosenne i letnie spotkania ze znajomymi przy grillu, ale również jako pełnoprawna potrawa z piekarnika. Wybierając kartofle do tego przepisu warto sięgnąć po te, które nie zawierają pozostałości pestycydów. Ziemniaki odmiany Ranomi doskonale nadają się do pieczenia i grillowania. Kaliber bulw to 40-60 mm, co gwarantuje, że danie powstanie w stosunkowo krótkim czasie. Te ziemniaki o żółtym zabarwieniu skórki i miąższu charakteryzują doskonałe walory smakowe. Kuchnia szwedzka uwielbia ziemianki, jako smakosz kartoflanych bulw z pewnością pokochasz ich skandynawski sposób przygotowania. Hasselback uwielbiają wszyscy Szwedzi!

1. Przygotowujemy ziemniaki

Przyprawy utrzyj w moździerzu. Ziemniaki umyj a następnie bardzo gęsto ponacinaj wzdłuż (uważaj, aby nie przekroić kartofli). Następnie posyp je przyprawami, tak aby zioła dostały się do nacięć.

2. Rozpuść masło

Połowę masła rozpuść w rondelku wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

3. Pieczemy ziemniaki

Kartofle ułóż na folii aluminiowej, polej masłem z czosnkiem i dokładnie zawiń. Piecz na grillu lub w piekarniku (funkcja grilla 180°C) przez około godzinę, często obracając.

4. Komponujemy danie

Przed podaniem rozwiń folię, na każdym ziemniaku połóż kosteczkę masła oraz posyp tartym serem.

Czas całkowity 10 min
Porcja 4
Przygotowanie 3 min
Gotowanie 7 min
Składniki
4
Ziemniaki - 1 kg
Masło - 200 g
Czosnek - 2 ząbki
Ser żółty - 1 porcja
Zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
Słodka papryka - 2 łyżeczki
Papryka ostra - 1 łyżeczka
Sól - szczypta