Aplikacja
jak wybrac oliwe z oliwek
 

Przepis z wykorzystaniem oliwy z oliwek – risotto z owocami morza

Opublikowano 29.06.2023

Risotto z owocami morza to doskonałe danie inspirowane kuchnią śródziemnomorską, które zachwyci smakiem i aromatem. Oto przepis na to pyszne danie, w którym kluczową rolę odgrywa dobra oliwa z oliwek.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj wszystkie składniki

Oczyść i umyj owoce morza, jeśli są świeże. Jeśli używasz mrożonych, rozmroź je wcześniej i osusz. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę.

2. Usmaż cebulę z czosnkiem

W dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż przez około 5 minut, aż stanie się szklista. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.

3. Dodaj ryż

Dodaj ryż do cebuli i czosnku, mieszając, aż ryż pokryje się tłuszczem i stanie się lekko przejrzysty.

4. Czas na wino

Podlej ryż białym winem, zamieszaj i poczekaj, aż ryż wchłonie wino.

5. Bulion!

W międzyczasie w drugim garnku podgrzewaj bulion rybny lub warzywny.

6. Dolewaj stopniowo bulionu

Zacznij stopniowo dolewać gorący bulion do ryżu – dodawaj po jednej chochelce i mieszaj, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Powtórz ten krok, aż cały bulion zostanie użyty. Gotuj risotto na średnim ogniu przez około 20–25 minut.

7. Pora na owoce morza

W międzyczasie na osobnej patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek. Smaż owoce morza przez około 3–4 minuty, a następnie dodaj je do risotto wraz z pokrojoną papryką.

8. Połącz smaki

Gotuj risotto z owocami morza jeszcze przez około 5 minut, aż papryka zmięknie i smaki się połączą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

9. Dodaj parmezan

Wyłącz ogień, a następnie dodaj do potrawy starty parmezan, mieszając, aby się rozpuścił.

10. Podanie

Przed podaniem posyp risotto posiekaną natką pietruszki. Podawaj z kawałkiem świeżego chleba.

Czas całkowity 55 min
Porcja 3
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 15 min
Składniki
3
300 g ryżu arborio,
400 g mieszanki owoców morza (np. krewetki, małże, kalmary),
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
1 papryka czerwona,
1 papryka żółta,
100 ml białego wina,
1 l bulionu,
100 g parmezanu,
4 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz do smaku,
natka pietruszki do dekoracji.