Aplikacja
Pstrągi z grilla
 

Pstrągi z grilla

Opublikowano 18.02.2023

W sezonie wiosenno-letnim nie zapomnij wrzucić na ruszt ulubionej ryby! A jeżeli nie masz możliwości grillowania, to nic straconego. Bo ten przepis wyjdzie równie smaczny z piekarnika. Spożywanie ryb pozytywnie wpływa na ogólny stan zdrowia. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 wywierają bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego serca oraz mózgu.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowujemy ryby

Ryby dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i natnij skórę w kilku miejscach. Następnie oprócz solą oraz pieprzem.

2. Faszerujemy pstrągi

Do każdej ryby włóż łyżkę masła, plasterek cytryny oraz gałązkę ziół.

3. Grillujemy

Tak przygotowane ryby ułóż na grillu lub blaszce do pieczenia i posmaruj wierzch masłem. Opiekaj przez 5-10 minut z każdej strony (w przypadku piekarnika 180°C, funkcja grilla).

4. Przygotowujemy sos jogurtowy

Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z jogurtem. Całość dopraw do smaku i przełóż do osobnej miseczki.

5. Komponujemy danie

Upieczone pstrągi podawaj z sosem jogurtowym i grillowanymi warzywami.

Czas całkowity 25 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
Składniki
4
Pstrąg - 4 sztuki
Cytryna - 1 sztuka
Masło - 30 g
Sól - szczypta
Pieprz - szczypta
Oregano - szczypta
Melisa - szczypta
Jogurt gęsty naturalny - 200 ml
Czosnek - 1 ząbek