Pstrągi z grilla
Opublikowano 18.02.2023W sezonie wiosenno-letnim nie zapomnij wrzucić na ruszt ulubionej ryby! A jeżeli nie masz możliwości grillowania, to nic straconego. Bo ten przepis wyjdzie równie smaczny z piekarnika. Spożywanie ryb pozytywnie wpływa na ogólny stan zdrowia. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 wywierają bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego serca oraz mózgu.
Ryby dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i natnij skórę w kilku miejscach. Następnie oprócz solą oraz pieprzem.
Do każdej ryby włóż łyżkę masła, plasterek cytryny oraz gałązkę ziół.
Tak przygotowane ryby ułóż na grillu lub blaszce do pieczenia i posmaruj wierzch masłem. Opiekaj przez 5-10 minut z każdej strony (w przypadku piekarnika 180°C, funkcja grilla).
Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z jogurtem. Całość dopraw do smaku i przełóż do osobnej miseczki.
Upieczone pstrągi podawaj z sosem jogurtowym i grillowanymi warzywami.