Aplikacja
Pulpety rybne w sosie pomidorowym
 

Pulpety rybne w sosie pomidorowym

Opublikowano 27.03.2024

Szukasz pomysłu na ciekawe danie wielkanocne? Pulpety rybne świetnie sprawdzą się jako ciepła przystawka na świątecznym stole. Są bardzo delikatne i z pewnością trafią w gusta także młodszych domowników.

Do wykonania pulpetów warto użyć chudej ryby, takiej jak dorsz czy morszczuk. Ważne, aby była pozbawiona skóry oraz ości. Nie rezygnuj z dodatku czosnku oraz ostrej papryczki – to one nadają niepowtarzalny aromat i smak klopsikom. Ciekawym dodatkiem są również podsmażone pieczarki oraz cebula. Te składniki fantastycznie komponują się z delikatnym rybnym mięsem. Zamiast mąki pszennej polecamy użyć bułki tartej oraz odrobiny skrobi ziemniaczanej. To dzięki nim pulpety nie rozpadną się podczas gotowania.

Uzupełnieniem dania jest prosty sos przygotowany z passaty z bazylią marki Auchan, lekki makaron warzywny oraz tarty ser Grana Padano.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (3 głosów)
1. Podsmaż cebulę i pieczarki

Pieczarki dokładnie umyj, oczyść i pokrój w małą kostkę. Możesz je również zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę obierz, następnie umyj i również pokrój w drobną kostkę. Na patelni roztop odrobinę masła. Dodaj warzywa i podsmaż składniki do zarumienienia.

2. Przygotuj masę na pulpety

Rybę umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli ma skórę, usuń ją za pomocą ostrego noża. Tak przygotowaną zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub pokrój drobno za pomocą noża. Do ryby dodaj przyprawy, podsmażone pieczarki z cebulą, posiekany czosnek oraz chili, jajko, bułkę tartą (odrobinę zostaw do obtoczenia pulpetów) i skrobię ziemniaczaną. Masę dokładnie wymieszaj.

3. Usmaż pulpety i wykonaj sos pomidorowy

Z rybnej masy uformuj pulpety, a następnie obtocz je w pozostałej bułce tartej. Na patelni rozpuść resztę masła, zmniejsz moc palnika i ułóż klopsiki. Smaż do zarumienienia z obu stron (około 3 minuty z jednej strony).

Kostkę bulionową rozpuść w połowie szklanki wody. Gdy pulpety będą zarumienione, dodaj do nich bulion, a następnie dolej passatę pomidorową Auchan. Całość podsmaż jeszcze około 5 minut.

4. Wykonaj warzywny makaron

W międzyczasie pokrój ogórka, cukinię oraz marchew za pomocą obieraczki w cienkie nitki. Warzywa wymieszaj z oliwą z oliwek Auchan.

5. Podaj pulpety

Gotowe pulpety posyp tartym serem Grana Padano Auchan oraz świeżym tymiankiem. Jako dodatek podaj warzywny makaron.

Klopsy rybne z dorsza świetnie sprawdzą się na wielkanocny stół, jak i codzienny obiad. Możesz podać je również z ryżem, tradycyjnym makaronem czy pieczywem.

Smacznego!

Czas całkowity 35 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
Składniki
4
300 g filetu dorsza
1 jajko Auchan
30 g cebuli
130 g pieczarek
2 ząbki czosnku
½ papryczki chili
30 g bułki tartej
25 g skrobi ziemniaczanej
15 g masła extra 82% tłuszczu Auchan
350 ml passaty z bazylią Auchan
1 kostka bulionu warzywnego Auchan
20 g sera Grana Padano Auchan
sól
pieprz
60 g marchwi
500 g BIO cukinii Auchan
100 g ogórka
1 łyżka oliwy z oliwek Auchan
1 gałązka świeżego tymianku