Pulpety rybne w sosie pomidorowym
Opublikowano 27.03.2024Szukasz pomysłu na ciekawe danie wielkanocne? Pulpety rybne świetnie sprawdzą się jako ciepła przystawka na świątecznym stole. Są bardzo delikatne i z pewnością trafią w gusta także młodszych domowników.
Do wykonania pulpetów warto użyć chudej ryby, takiej jak dorsz czy morszczuk. Ważne, aby była pozbawiona skóry oraz ości. Nie rezygnuj z dodatku czosnku oraz ostrej papryczki – to one nadają niepowtarzalny aromat i smak klopsikom. Ciekawym dodatkiem są również podsmażone pieczarki oraz cebula. Te składniki fantastycznie komponują się z delikatnym rybnym mięsem. Zamiast mąki pszennej polecamy użyć bułki tartej oraz odrobiny skrobi ziemniaczanej. To dzięki nim pulpety nie rozpadną się podczas gotowania.
Uzupełnieniem dania jest prosty sos przygotowany z passaty z bazylią marki Auchan, lekki makaron warzywny oraz tarty ser Grana Padano.
Rybę umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli ma skórę, usuń ją za pomocą ostrego noża. Tak przygotowaną zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub pokrój drobno za pomocą noża. Do ryby dodaj przyprawy, podsmażone pieczarki z cebulą, posiekany czosnek oraz chili, jajko, bułkę tartą (odrobinę zostaw do obtoczenia pulpetów) i skrobię ziemniaczaną. Masę dokładnie wymieszaj.
Z rybnej masy uformuj pulpety, a następnie obtocz je w pozostałej bułce tartej. Na patelni rozpuść resztę masła, zmniejsz moc palnika i ułóż klopsiki. Smaż do zarumienienia z obu stron (około 3 minuty z jednej strony).
Kostkę bulionową rozpuść w połowie szklanki wody. Gdy pulpety będą zarumienione, dodaj do nich bulion, a następnie dolej passatę pomidorową Auchan. Całość podsmaż jeszcze około 5 minut.
W międzyczasie pokrój ogórka, cukinię oraz marchew za pomocą obieraczki w cienkie nitki. Warzywa wymieszaj z oliwą z oliwek Auchan.
Gotowe pulpety posyp tartym serem Grana Padano Auchan oraz świeżym tymiankiem. Jako dodatek podaj warzywny makaron.
Klopsy rybne z dorsza świetnie sprawdzą się na wielkanocny stół, jak i codzienny obiad. Możesz podać je również z ryżem, tradycyjnym makaronem czy pieczywem.
Smacznego!