Aplikacja
Pulpety z indyka w sosie kurkowym
 

Pulpety z indyka w sosie kurkowym

Opublikowano 01.12.2023

Odkryj nasz przepis na pulpety z indyka w sosie kurkowym, idealny na każdą okazję. Dowiedz się, jak łatwo przygotować soczyste klopsiki z indyka w aksamitnym sosie z świeżych kurek. Nasz przystępny przepis krok po kroku sprawi, że każdy poczuje się jak szef kuchni. Niezależnie od doświadczenia, zapraszamy do kuchni, by cieszyć się wyjątkowym smakiem tego dania.

Łatwo
Średnia 1.0/5 (1 głosów)
Krok 1: Przygotuj mięsną masę

Przełóż mięso do dużej miski. W osobnej miseczce wymieszaj bułkę tartą z mlekiem i odstaw na 5 minut. W międzyczasie posiekaj drobno cebulę i czosnek. Zeszklij cebulkę na patelni. Pod koniec smażenia dodaj do niej czosnek, wymieszaj, poczekaj i odstaw na chwilę na bok, aby przestygło. Następnie dodaj zawartość patelni oraz bułkę z zimnym mlekiem do mięsa. Dodaj sos sojowy, 1 łyżkę oleju, przyprawę curry, jajka oraz sól i pieprz.

Krok 2: Wyrób pulpeciki

Wysyp mąkę na głęboki talerz. Wymieszaj mięso dłońmi na gładką masę. Uformuj nieduże pulpety i obtocz je delikatnie w mące.

Krok 3: Obsmaż i ugotuj pulpety

Pulpety szybko obsmaż na rozgrzanym oleju. Na drugim palniku doprowadź w garnku bulion do wrzenia. Obsmażone pulpety przekładaj delikatnie do garnka z gotującym się bulionem. Po wrzuceniu wszystkich kuleczek przykryj garnek i gotuj ok. 20 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem (zapobiegniesz w ten sposób zlepianiu się pulpetów).

Krok 4: Przygotuj sos oraz podawaj

Gdy pulpety się gotują, przygotuj sos. Na patelni po pulpetach zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Posiekaj też czosnek i koperek. Podczas smażenia dodaj masło i czosnek.

Wymieszaj, dodaj grzyby i smaż ok. 5 minut. Popieprz do smaku. Po 5 minutach wlej śmietanę i smaż kolejne 5 minut. Pod koniec smażenia dopraw solą do smaku, dodaj koperek i wymieszaj. Wlej sos do garnka z gotującymi się pulpetami. Delikatnie wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.

Przeczytaj również: Jak zrobić dobry, polski rosół? Przepis tradycyjny i sprawdzony

Czas całkowity 60 min
Porcja 6
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 45 min
Składniki
6
Składniki na pulpety:
750 g mięsa mielonego z indyka Pewni Dobrego
700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego do gotowania pulpetów
4,5 łyżki bułki tartej
75 ml zimnego mleka
1 nieduża cebula
2 niewielkie ząbki czosnku
1,5 łyżeczki przyprawy curry
1,5 łyżki jasnego sosu sojowego
2 średnie jajka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
mąka pszenna do obtoczenia pulpecików przed smażeniem
olej do smażenia
Składniki na sos kurkowy:
370 g kurek świeżych lub 40 g kurek suszonych
300 ml śmietany 18%
1 nieduża cebula
2 niewielkie ząbki czosnku
1,5 łyżki masła
3 łyżki posiekanego koperku