Pulpety z indyka w sosie kurkowym
Opublikowano 01.12.2023Odkryj nasz przepis na pulpety z indyka w sosie kurkowym, idealny na każdą okazję. Dowiedz się, jak łatwo przygotować soczyste klopsiki z indyka w aksamitnym sosie z świeżych kurek. Nasz przystępny przepis krok po kroku sprawi, że każdy poczuje się jak szef kuchni. Niezależnie od doświadczenia, zapraszamy do kuchni, by cieszyć się wyjątkowym smakiem tego dania.
Przełóż mięso do dużej miski. W osobnej miseczce wymieszaj bułkę tartą z mlekiem i odstaw na 5 minut. W międzyczasie posiekaj drobno cebulę i czosnek. Zeszklij cebulkę na patelni. Pod koniec smażenia dodaj do niej czosnek, wymieszaj, poczekaj i odstaw na chwilę na bok, aby przestygło. Następnie dodaj zawartość patelni oraz bułkę z zimnym mlekiem do mięsa. Dodaj sos sojowy, 1 łyżkę oleju, przyprawę curry, jajka oraz sól i pieprz.
Wysyp mąkę na głęboki talerz. Wymieszaj mięso dłońmi na gładką masę. Uformuj nieduże pulpety i obtocz je delikatnie w mące.
Pulpety szybko obsmaż na rozgrzanym oleju. Na drugim palniku doprowadź w garnku bulion do wrzenia. Obsmażone pulpety przekładaj delikatnie do garnka z gotującym się bulionem. Po wrzuceniu wszystkich kuleczek przykryj garnek i gotuj ok. 20 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem (zapobiegniesz w ten sposób zlepianiu się pulpetów).
Gdy pulpety się gotują, przygotuj sos. Na patelni po pulpetach zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Posiekaj też czosnek i koperek. Podczas smażenia dodaj masło i czosnek.
Wymieszaj, dodaj grzyby i smaż ok. 5 minut. Popieprz do smaku. Po 5 minutach wlej śmietanę i smaż kolejne 5 minut. Pod koniec smażenia dopraw solą do smaku, dodaj koperek i wymieszaj. Wlej sos do garnka z gotującymi się pulpetami. Delikatnie wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Przeczytaj również: Jak zrobić dobry, polski rosół? Przepis tradycyjny i sprawdzony