Aplikacja
Racuchy owsiane
 

Racuchy owsiane

Opublikowano 20.07.2022

Pyszne, puszyste i szybkie w przygotowaniu. Takie właśnie są racuchy owsiane. Jest to doskonały, zdrowszy odpowiednich dla amerykańskich pancakes. Idealnie sprawdzą się w towarzystwie sezonowych owoców lub ulubionych dżemów i powideł. Stare porzekadło mówi, że sercem każdego naleśnika i placka jest oczywiście jajko. Dlatego tak ważnym jest, aby wybierać te od kur z wolnego wybiegu, które nie są karmione paszą z GMO. W tym przepisie pamiętaj, aby wybrać Jaja Pewni Dobrego!

1. Blendujemy płatki

Płatki owsiane blendujemy w malakserze na mąkę.

2. Ubijamy białka

Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywno.

3. Przygotowujemy masę na racuchy

Do białek dodajemy ser, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia i garść posiekanej żurawiny. Całość delikatnie mieszamy.

4. Smażymy placki

Smażymy pod przykryciem przez około 2-3 minuty z każdej strony na oleju kokosowym lub maśle klarowanym.

5. Komponujemy danie

Racuchy możemy podawać ze świeżymi owocami lub jogurtem naturalnym.

#zdroweracuchy #fitprzekąska #kolacjanasłodko #pewnidobrego #jaja

Czas całkowity 20 min
Porcja 2
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
2
Płatki owsiane - 50 g
Białka jajka - 2 sztuki
Biały ser - 2 łyżki
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Żurawina - garść
Olej kokosowy