Aplikacja
Ratatouille Przepis
 

Ratatouille – przepis, który przeniesie Cię do Francji

Opublikowano 05.09.2023

Francuska kuchnia to potrawy i przekąski znane na całym świecie! Przykładem francuskich dań, które pokochali miłośnicy pyszności z całego świata, jest ratatouille. Przepis nie jest wcale skomplikowany, dlatego z pewnością uda Ci się go odtworzyć w swojej kuchni. Czym jest klasyczne ratatouille, jakie warianty można przyrządzić z dostępnych w każdym sklepie składników oraz jak zrobić ratatuj? Wypróbuj najlepszy przepis!

1. Przygotuj bakłażana

Bakłażana pokrój w kostkę (bez obierania) i posyp solą, a następnie pozostaw na ok. 30 minut, by puścił soki; po upływie tego czasu odsącz go na cedzaku lub ręczniku papierowym.

2. Czas na cukinię

Cukinie (ze skórką) pokrój na ok. 1 cm plasterki.

3. Pokrój paprykę

Usuń gniazda nasienne z papryk i pokrój warzywa na paski o szerokości ok. 1 cm.

4. Sparz pomidory

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

5. Pokrój cebulę

Obierz cebulę i pokrój w drobną kosteczkę.

6. Czas na smażenie!

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj plasterki cukinii i smaż je z obu stron przez ok. 5 min. Przełóż usmażone plasterki do dużego garnka.

7. Dodaj paprykę

Wlej kolejną łyżkę oliwy i podsmaż papryki przez ok. 5 minut, a następnie przełóż je do garnka.

8. Dodaj bakłażana

Dodaj pozostałą oliwę i rozgrzej na patelni, a następnie podsmaż (przez ok. 5 min) bakłażana. Usmażone warzywo przełóż do garnka.

9. Podsmaż cebulę i czosnek

Na patelni podsmaż cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku (ok. 5 min), a następnie dodaj pokrojone pomidory, zioła prowansalskie i połowę posiekanej natki pietruszki i smaż przez ok. 10 minut. Całość przełóż do garnka z warzywami.

10. Wymieszaj wszystkie składniki

Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki i gotuj je przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Po odstawieniu z ognia dodaj pozostałą natkę pietruszki, bazylię i sól oraz pieprz do smaku.

11. Gotowe!

Ratatouille serwuj ze świeżą lub podpieczoną bagietką.

Czas całkowity 70 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 40 min
Składniki
4
1 średni (ok. 400 g) bakłażan
2 średnie (ok. 250 g) cukinie
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pęczek natki pietruszki
pół pęczka świeżej bazylii
sól, pieprz