Ratatouille – przepis, który przeniesie Cię do Francji
Opublikowano 05.09.2023Francuska kuchnia to potrawy i przekąski znane na całym świecie! Przykładem francuskich dań, które pokochali miłośnicy pyszności z całego świata, jest ratatouille. Przepis nie jest wcale skomplikowany, dlatego z pewnością uda Ci się go odtworzyć w swojej kuchni. Czym jest klasyczne ratatouille, jakie warianty można przyrządzić z dostępnych w każdym sklepie składników oraz jak zrobić ratatuj? Wypróbuj najlepszy przepis!
Bakłażana pokrój w kostkę (bez obierania) i posyp solą, a następnie pozostaw na ok. 30 minut, by puścił soki; po upływie tego czasu odsącz go na cedzaku lub ręczniku papierowym.
Cukinie (ze skórką) pokrój na ok. 1 cm plasterki.
Usuń gniazda nasienne z papryk i pokrój warzywa na paski o szerokości ok. 1 cm.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Obierz cebulę i pokrój w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj plasterki cukinii i smaż je z obu stron przez ok. 5 min. Przełóż usmażone plasterki do dużego garnka.
Wlej kolejną łyżkę oliwy i podsmaż papryki przez ok. 5 minut, a następnie przełóż je do garnka.
Dodaj pozostałą oliwę i rozgrzej na patelni, a następnie podsmaż (przez ok. 5 min) bakłażana. Usmażone warzywo przełóż do garnka.
Na patelni podsmaż cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku (ok. 5 min), a następnie dodaj pokrojone pomidory, zioła prowansalskie i połowę posiekanej natki pietruszki i smaż przez ok. 10 minut. Całość przełóż do garnka z warzywami.
Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki i gotuj je przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Po odstawieniu z ognia dodaj pozostałą natkę pietruszki, bazylię i sól oraz pieprz do smaku.
Ratatouille serwuj ze świeżą lub podpieczoną bagietką.