Aplikacja
Ravioli z zielonym farszem
 

Ravioli z zielonym farszem

Opublikowano 03.06.2024

Na romantyczną kolację w domu doskonale sprawdzi się ravioli. Przepis na to danie przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi włoskiej kuchni i nie tylko! To niewielkie, delikatne pierożki z pysznym nadzieniem. W przeciwieństwie do polskich tradycyjnych pierogów, ravioli mają kwadratowy kształt, a bazą farszu najczęściej jest ricotta.

Aby ciasto było elastyczne, wykorzystaj mąkę tortową typ 550. Dodaj też odrobinę wysokiej jakości oliwy z oliwek. Aromatyczny farsz wykonany z mrożonego szpinaku i ricotty idealnie współgra z pszennym ciastem oraz karmelizowanym groszkiem. Gotowy na prawdziwą ucztę we włoskim stylu?

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Przygotuj ciasto na ravioli

Mąkę przesiej przez sito do dużej miski. Dodaj sól i zrób wgłębienie na środku. Wbij jajo i dolej 1 łyżeczkę oliwy z oliwek oraz 2 łyżeczki wody. Składniki połącz ze sobą, wyrabiając dłońmi jednolite ciasto. Masa na ravioli powinna być elastyczna i gładka. Owiń ją w folię spożywczą i odłóż do lodówki na około pół godziny.

Wykonaj farsz

W tym czasie przygotuj zielony farsz. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozpuść masło (ostrożnie, aby go nie przypalić), dodaj czosnek oraz mrożony szpinak. Zmniejsz moc palnika i smaż składniki do momentu rozmrożenia się warzywa i redukcji wody. Usmażony szpinak przełóż do miski, wymieszaj z ricottą oraz dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ugotuj ravioli

Schłodzone ciasto podziel na dwie części, a następnie rozwałkuj je na kształt prostokątów. Na jedną partię ciasta nałóż farsz (po łyżeczce w równych odległościach). Przykryj drugim płatem ciasta. Następnie wykrawaj pierożki – brzegi dociśnij palcami lub widelcem. To nada ravioli ozdobny wygląd, a farsz nie wypłynie podczas gotowania. W dużym garnku zagotuj wodę (powinna zajmować około ¾ wysokości garnka) i dodaj sól. Ravioli wrzucaj ostrożnie na wrzątek. Gotuj przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Na koniec ravioli dokładnie odcedź na sitku.

Przygotuj dodatki

Zblanszuj mrożony groszek – w małym garnku zagotuj wodę. Wrzuć do niej groszek i blanszuj przez około 60 sekund. Następnie odcedź na sitku i natychmiast przełóż go do zimnej wody (najlepiej z dodatkiem lodu), a na koniec jeszcze raz odcedź i osusz. Na patelni rozgrzej masło, dodaj groszek, miód oraz sól i pieprz. Składniki smaż przez około jedną minutę, stale mieszając.

Podaj gotowe danie

Ser Pewni Dobrego zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Migdały oraz szczypiorek posiekaj. Gotowe ravioli podawaj z porcją karmelizowanego groszku. Całość posyp serem, migdałami oraz szczypiorkiem. Na koniec skrop odrobiną oliwy z oliwek.

Danie należy do kuchni wegetariańskiej.

Smacznego!

Czas całkowity 75 min
Porcja 0
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 30 min
Składniki
0
1 szklanka mąki tortowej typ 550
1 jajko
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
1 szczypta soli
1 opakowanie ricotty (ok. 250 g)
½ opakowania mrożonego szpinaku (ok. 230 g)
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka startego sera Szafir dojrzewającego Pewni Dobrego
1 łyżka migdałów
¼ opakowania mrożonego groszku (ok. 100 g)
1 łyżka miodu
1 szczypta pieprzu
1 łyżeczka szczypiorku