Aplikacja
Papryczki Jalapeno Wlasciwosci
 

Relisz z ostrej papryki i czerwonej cebuli

Opublikowano 22.07.2023

Co powiesz na relisz, który wprowadzi do Twojej kuchni prawdziwy kulinarne fajerwerki? Ten pikantny dodatek, pełen kolorów i smaków, będzie idealnym towarzyszem dla Twoich grillowanych potraw, kanapek czy nawet pizzy. Daj się porwać tej pikantnej przygodzie!

1. Przygotuj warzywa

Jalapeño i słodką paprykę umyj, a następnie pokrój w paseczki (jeśli nie lubisz mocno pikantnych potraw, z ostrych papryczek usuń wcześniej gniazda nasienne). Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Rodzynki namocz w occie balsamicznym.

2. Rozgrzej patelnię

Rozgrzej patelnię i wlej na nią odrobinę oliwy z oliwek. Dorzuć cebulę i smaż około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Ma się delikatnie zarumienić.

3. Dodaj resztę składnikó

Na patelnię dodaj około połowy łyżeczki cukru, a także rodzynki. Dolej odrobinę octu balsamicznego, który pozostał po ich namaczaniu, i całość duś jeszcze przez chwilę.

4. Gotowe!

Na sam koniec dodaj oba rodzaje papryki. Dopraw całość do smaku pieprzem i solą. Jeśli potrzeba, dodaj jeszcze odrobinę cukru. Całość wymieszaj i smaż już tylko do momentu podgrzania papryki.

Czas całkowity 25 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Składniki
4
3 czerwone jalapeño
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 łyżki stołowe rodzynek
odrobina oliwy z oliwek
20 ml octu balsamicznego
sól, pieprz oraz cukier do smaku