Aplikacja
Risotto Grzyby
 

Risotto z grzybami

Opublikowano 22.10.2023

Chcesz przyrządzić pyszne risotto z grzybami? Przepis na włoską potrawę zaprezentowany poniżej pozwoli Ci uzyskać klasyczną wersję tego pysznego dania. Pamiętaj jednak, że możesz go dowolnie modyfikować. Dodając ulubione składniki takie jak mięso, owoce morza czy warzywa i przyprawy, przygotujesz taką potrawę, która odpowiada Twoim indywidualnym kulinarnym upodobaniom.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Przygotuj cebulkę

Cebulkę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozpuść 4 łyżki masła, dodaj szalotkę i smaż, aż się zeszkli, ale nie przypali.

Podsmaż ryż do zeszklenia

Do podsmażonej cebulki dodaj suchy ryż. Smaż wszystkie składniki, przez ok. 2–3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Nadaj smaku

Do ryżu dolej wino oraz przyprawy – sól i pieprz. Gotuj, stale mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn.

Stopniowo dolewaj bulion

Następnie porcjami dolewaj gorący bulion. Mieszaj ryż, aby się nie przypalił. Potrawę gotuj przez ok. 20 minut, aż ryż stanie się miękki.

Dodaj włoski ser

Na koniec do ryżu dodaj straty na tarce parmezan.

Przygotuj warzywa

Grzyby oczyść i pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz z łupinki i posiekaj lub przeciśnij przez praskę.

Podsmaż grzyby na maśle

Na drugiej patelni roztop 2 łyżki masła. Dodaj posiekany czosnek i pokrojone grzyby. Smaż wszystkie składniki przez ok. 20 minut, mieszając je co jakiś czas drewnianą łyżką.

Dodaj śmietankę i przyprawy

Gdy grzyby będą miękkie, zalej je śmietanką, a następnie dopraw solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.

Połącz składniki i ciesz się smakiem

Sos grzybowy przełóż na patelnię z ryżem. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Gotowe risotto z grzybami przełóż na talerz. Przed podaniem potrawę skrop kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Czas całkowity 80 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
Składniki
4
200 g ryżu arborio lub carnaroli
250 ml bulionu warzywnego
100 ml białego wina (najlepiej wytrawnego)
2 szalotki
6 łyżek masła klarowanego
30 g startego parmezanu
40 dag grzybów leśnych (mogą być mrożone lub suszone)
2 ząbki czosnku
50 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek, rozmaryn
oliwa z oliwek marki Auchan (do dekoracji)