Risotto z grzybami
Opublikowano 22.10.2023Chcesz przyrządzić pyszne risotto z grzybami? Przepis na włoską potrawę zaprezentowany poniżej pozwoli Ci uzyskać klasyczną wersję tego pysznego dania. Pamiętaj jednak, że możesz go dowolnie modyfikować. Dodając ulubione składniki takie jak mięso, owoce morza czy warzywa i przyprawy, przygotujesz taką potrawę, która odpowiada Twoim indywidualnym kulinarnym upodobaniom.
Cebulkę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozpuść 4 łyżki masła, dodaj szalotkę i smaż, aż się zeszkli, ale nie przypali.
Do podsmażonej cebulki dodaj suchy ryż. Smaż wszystkie składniki, przez ok. 2–3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Do ryżu dolej wino oraz przyprawy – sól i pieprz. Gotuj, stale mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn.
Następnie porcjami dolewaj gorący bulion. Mieszaj ryż, aby się nie przypalił. Potrawę gotuj przez ok. 20 minut, aż ryż stanie się miękki.
Na koniec do ryżu dodaj straty na tarce parmezan.
Grzyby oczyść i pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz z łupinki i posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
Na drugiej patelni roztop 2 łyżki masła. Dodaj posiekany czosnek i pokrojone grzyby. Smaż wszystkie składniki przez ok. 20 minut, mieszając je co jakiś czas drewnianą łyżką.
Gdy grzyby będą miękkie, zalej je śmietanką, a następnie dopraw solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.
Sos grzybowy przełóż na patelnię z ryżem. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Gotowe risotto z grzybami przełóż na talerz. Przed podaniem potrawę skrop kilkoma kroplami oliwy z oliwek.