Aplikacja
Risotto Grzybowe
 

Risotto z grzybami i kurczakiem

Opublikowano 22.10.2023

Nie masz pomysłu na sycący obiad? Przygotuj włoskie risotto z maślakami i kurczakiem! Te składniki sprawią, że danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom grzybów, jak i mięsnych dodatków. Maślaki o delikatnym i orzechowym smaku stanowią idealne uzupełnienie kremowego risotto, a dodatek kurczaka zapewni Ci energię i sytość na długi czas.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Podsmaż cebulkę

Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na oliwie bądź maśle. Podsmażaj warzywo do momentu, aż się zeszkli.

Zeszklij ryż

Do szalotki dodaj ryż arborio. Podsmażaj całość przez ok. 2–3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj masło i grzyby

Dodaj łyżkę masła. Dorzuć pokrojone grzyby i smaż je, aż zmiękną. Na koniec dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Przygotuj mięso

Na drugiej patelni rozgrzej olej. Dodaj kurczaka pokrojonego w drobną kostkę, dopraw go solą i pieprzem, a następnie smaż z obu stron na złoty kolor.

Połącz składniki

Grzyby i kurczaka dodaj do ryżu. Wszystkie składniki dobrze mieszaj. Przed podaniem potrawę udekoruj natką pietruszki.

Czas całkowity 80 min
Porcja 2
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
Składniki
2
200 g ryżu arborio
300 ml bulionu warzywnego
2 szalotki
5 łyżek masła klarowanego
30 g startego parmezanu
30 dag maślaków
30 dag piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek, rozmaryn