Risotto z grzybami i kurczakiem
Opublikowano 22.10.2023Nie masz pomysłu na sycący obiad? Przygotuj włoskie risotto z maślakami i kurczakiem! Te składniki sprawią, że danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom grzybów, jak i mięsnych dodatków. Maślaki o delikatnym i orzechowym smaku stanowią idealne uzupełnienie kremowego risotto, a dodatek kurczaka zapewni Ci energię i sytość na długi czas.
Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na oliwie bądź maśle. Podsmażaj warzywo do momentu, aż się zeszkli.
Do szalotki dodaj ryż arborio. Podsmażaj całość przez ok. 2–3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj łyżkę masła. Dorzuć pokrojone grzyby i smaż je, aż zmiękną. Na koniec dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Na drugiej patelni rozgrzej olej. Dodaj kurczaka pokrojonego w drobną kostkę, dopraw go solą i pieprzem, a następnie smaż z obu stron na złoty kolor.
Grzyby i kurczaka dodaj do ryżu. Wszystkie składniki dobrze mieszaj. Przed podaniem potrawę udekoruj natką pietruszki.