Rogale z nadzieniem makowym
Opublikowano 07.11.2023Rogale powstają z ciasta nadziewanego masą, której jednym z głównych składników jest biały mak. Mają kształt podkowy i są posypane z wierzchu cukrem pudrem lub polane lukrem. Jeśli chcesz upiec rogale samodzielnie, wykorzystaj nasz przepis, który znajdziesz poniżej! Podane proporcje pozwalają na przygotowanie około 8–10 słodkich wypieków.
Mak wsyp do garnka, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Orzechy posiekaj drobno. Rodzynki sparz wrzątkiem i osusz.
W rondlu zagotuj 1/4 szklanki wody z cukrem i miodem. Dodaj mak, orzechy i rodzynki i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (przez około 20-30 minut). Odstaw do ostygnięcia.
Ciasto francuskie pokrój na trójkąty. Na każdym kawałku ułóż łyżkę masy makowej i zawiń ciasto w kształt podkowy.
Przełóż rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz rogaliki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15 minut, aż będą rumiane.
Gotowe wypieki wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Przepis możesz urozmaicić, dodając do niego skórkę pomarańczową, suszone śliwki czy kandyzowane owoce.