Aplikacja
Rogale z nadzieniem makowym
 

Rogale z nadzieniem makowym

Opublikowano 07.11.2023

Rogale powstają z ciasta nadziewanego masą, której jednym z głównych składników jest biały mak. Mają kształt podkowy i są posypane z wierzchu cukrem pudrem lub polane lukrem. Jeśli chcesz upiec rogale samodzielnie, wykorzystaj nasz przepis, który znajdziesz poniżej! Podane proporcje pozwalają na przygotowanie około 8–10 słodkich wypieków.

Przygotuj składniki na nadzienie

Mak wsyp do garnka, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Orzechy posiekaj drobno. Rodzynki sparz wrzątkiem i osusz.

Ugotuj składniki na nadzienie z miodem i cukrem

W rondlu zagotuj 1/4 szklanki wody z cukrem i miodem. Dodaj mak, orzechy i rodzynki i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (przez około 20-30 minut). Odstaw do ostygnięcia.

Nałóż masę na ciasto

Ciasto francuskie pokrój na trójkąty. Na każdym kawałku ułóż łyżkę masy makowej i zawiń ciasto w kształt podkowy.

Posmaruj rogale jajkiem

Przełóż rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Upiecz rogaliki

Piecz rogaliki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15 minut, aż będą rumiane.

Posyp rogale cukrem pudrem i gotowe!

Gotowe wypieki wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Przepis możesz urozmaicić, dodając do niego skórkę pomarańczową, suszone śliwki czy kandyzowane owoce.

Czas całkowity 75 min
Porcja 9
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 15 min
 

Rogale z nadzieniem makowym

Opublikowano 07.11.2023

Rogale powstają z ciasta nadziewanego masą, której jednym z głównych składników jest biały mak. Mają kształt podkowy i są posypane z wierzchu cukrem pudrem lub polane lukrem. Jeśli chcesz upiec rogale samodzielnie, wykorzystaj nasz przepis, który znajdziesz poniżej! Podane proporcje pozwalają na przygotowanie około 8–10 słodkich wypieków.

Przygotuj składniki na nadzienie

Mak wsyp do garnka, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Orzechy posiekaj drobno. Rodzynki sparz wrzątkiem i osusz.

Ugotuj składniki na nadzienie z miodem i cukrem

W rondlu zagotuj 1/4 szklanki wody z cukrem i miodem. Dodaj mak, orzechy i rodzynki i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (przez około 20-30 minut). Odstaw do ostygnięcia.

Nałóż masę na ciasto

Ciasto francuskie pokrój na trójkąty. Na każdym kawałku ułóż łyżkę masy makowej i zawiń ciasto w kształt podkowy.

Posmaruj rogale jajkiem

Przełóż rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Upiecz rogaliki

Piecz rogaliki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15 minut, aż będą rumiane.

Posyp rogale cukrem pudrem i gotowe!

Gotowe wypieki wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Przepis możesz urozmaicić, dodając do niego skórkę pomarańczową, suszone śliwki czy kandyzowane owoce.

Czas całkowity 75 min
Porcja 9
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 15 min
Składniki
9
500 g (dwa opakowania) gotowego ciasta francuskiego Auchan
opakowanie białego maku
200 g orzechów włoskich
opakowanie rodzynek
200 g cukru
4 łyżki miodu
3 jajka
cukier puder do posypania
Składniki
9
500 g (dwa opakowania) gotowego ciasta francuskiego Auchan
opakowanie białego maku
200 g orzechów włoskich
opakowanie rodzynek
200 g cukru
4 łyżki miodu
3 jajka
cukier puder do posypania