Aplikacja
Rogale z nadzieniem makowym
 

Rogale z nadzieniem makowym

Opublikowano 07.11.2023

Rogale powstają z ciasta nadziewanego masą, której jednym z głównych składników jest biały mak. Mają kształt podkowy i są posypane z wierzchu cukrem pudrem lub polane lukrem. Jeśli chcesz upiec rogale samodzielnie, wykorzystaj nasz przepis, który znajdziesz poniżej! Podane proporcje pozwalają na przygotowanie około 8–10 słodkich wypieków.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Przygotuj składniki na nadzienie

Mak wsyp do garnka, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Orzechy posiekaj drobno. Rodzynki sparz wrzątkiem i osusz.

Ugotuj składniki na nadzienie z miodem i cukrem

W rondlu zagotuj 1/4 szklanki wody z cukrem i miodem. Dodaj mak, orzechy i rodzynki i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (przez około 20-30 minut). Odstaw do ostygnięcia.

Nałóż masę na ciasto

Ciasto francuskie pokrój na trójkąty. Na każdym kawałku ułóż łyżkę masy makowej i zawiń ciasto w kształt podkowy.

Posmaruj rogale jajkiem

Przełóż rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Upiecz rogaliki

Piecz rogaliki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15 minut, aż będą rumiane.

Posyp rogale cukrem pudrem i gotowe!

Gotowe wypieki wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Przepis możesz urozmaicić, dodając do niego skórkę pomarańczową, suszone śliwki czy kandyzowane owoce.

Czas całkowity 75 min
Porcja 9
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 15 min
Składniki
9
500 g (dwa opakowania) gotowego ciasta francuskiego Auchan
opakowanie białego maku
200 g orzechów włoskich
opakowanie rodzynek
200 g cukru
4 łyżki miodu
3 jajka
cukier puder do posypania