Boczek rolowany, to ciekawy pomysł na wyjątkowy obiad. Można go nadziewać ulubionymi dodatkami lub natrzeć aromatycznymi przyprawami. My polecamy przepis w którym wykorzystasz popularne przyprawy jak papryka, czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. Jeżeli zostanie trochę to równie dobrze będzie smakować na zimno następnego dnia.
Pierwsze kroki wykonaj już w sobotę wieczorem – zajmie Ci to niecałe 10 minut. Na początku umyj i osusz boczek. Z przygotowanych wcześniej przypraw stwórz mieszankę, która stanie się marynatą. Natrzyj nią mięso. Zwijaj boczek ciasno w roladę i związuj go sznurkiem co około 2 cm. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego i przechowaj na noc.
Rano wyjmij boczek z lodówki na około godzinę przed rozpoczęciem gotowania. Nagrzej piekarnik do 200°C z termot-200); border-color: var(--basic-light-200);">
Podaj roladę z ziemniaczkami i buraczkami zasmażanymi bez glutenu. Rolada z boczku smakuje doskonale również na zimno. Dlatego sprawdzi się także na kolację, podana z pieczywem bezglutenowym.