Menu
Aplikacja
Rolada z boczku
 

Rolada z boczku

Opublikowano 16.02.2023

Boczek rolowany, to ciekawy pomysł na wyjątkowy obiad. Można go nadziewać ulubionymi dodatkami lub natrzeć aromatycznymi przyprawami. My polecamy przepis w którym wykorzystasz popularne przyprawy jak papryka, czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. Jeżeli zostanie trochę to równie dobrze będzie smakować na zimno następnego dnia.

1. Przygotuj marynatę dzień wcześniej.

Pierwsze kroki wykonaj już w sobotę wieczorem – zajmie Ci to niecałe 10 minut. Na początku umyj i osusz boczek. Z przygotowanych wcześniej przypraw stwórz mieszankę, która stanie się marynatą. Natrzyj nią mięso. Zwijaj boczek ciasno w roladę i związuj go sznurkiem co około 2 cm. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego i przechowaj na noc.

2. Upiecz boczek.

Rano wyjmij boczek z lodówki na około godzinę przed rozpoczęciem gotowania. Nagrzej piekarnik do 200°C z termot-200); border-color: var(--basic-light-200);">

3. Podaj z ulubionymi dodatkami.

Podaj roladę z ziemniaczkami i buraczkami zasmażanymi bez glutenu. Rolada z boczku smakuje doskonale również na zimno. Dlatego sprawdzi się także na kolację, podana z pieczywem bezglutenowym.

Czas całkowity 130 min
Czas całkowity 130 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 100 min
Składniki
4
Boczek surowy - 320 g
Sól - 5 g
Pieprz czarny - 5 g
Majeranek - 5 g
Papryka słodka - 5 g
Papryka ostra - 5 g
Czosnek - 5 g