Aplikacja
pomysl na truskawki
 

Rolada z truskawkami

Opublikowano 28.06.2023

Owoce są idealnym dodatkiem do wypieków. Torty, biszkopty, ciasta drożdżowe, tarty, rolady i serniki z truskawkami to słodkości tak pyszne i różnorodne, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.

Jeśli interesuje Cię pomysł na pyszne ciasto z truskawkami, zobacz nasz przepis na roladę biszkoptową. To znakomita propozycja, gdy zastanawiasz się, co można zrobić z truskawek na szybko – jej upieczenie nie zajmie Ci dużo czasu.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowanie rozpocznij od zrobienia biszkoptu.

1. Jajka wbij do misy miksera. Dodaj cukier. Całość ubijaj przez ok. 5 minut aż do uzyskania gładkiej, puszystej piany.
2. Wlej olej, cały czas mieszając masę mikserem.
3. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
4. Całość wymieszaj ręcznie łyżką.
5. Rozłóż papier do pieczenia w formie w taki sposób, aby wystawał po bokach. Wyłóż masę i wyrównaj jej powierzchnię.
6. Piecz ciasto przez ok. 20 minut na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 170°C, z opcją pieczenia góra/dół, aż do lekkiego zarumienienia wypieku.
7. Po tym czasie wyłącz sprzęt i lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10-15 minutach wyjmij formę z biszkoptem.
8. Ciasto podnieś za wystający po bokach papier, a następnie zawiń je razem z nim, tworząc roladę. Zacznij zwijanie od krótszego boku ku górze dłuższego boku.

2. W kolejnym kroku przygotuj krem śmietankowy z truskawkami

1. Umyj truskawki i wytnij z nich szypułki. Pokrój owoce na kawałki.
2. Ubij na sztywno śmietankę, dodając co ok. 1 minutę kolejne łyżki cukru, aż do uzyskania sztywnej, gładkiej masy.
3. Dodaj serek mascarpone i lekko zmiksuj całość.
4. Wrzuć kawałki truskawek i wymieszaj całość łyżką.

3. Po wykonaniu kremu możesz dokończyć roladę.

1. Rozwiń roladę biszkoptową. Równomiernie rozprowadź na niej krem śmietankowy z owocami.
2. Usuń papier do pieczenia. Zwiń roladę w ten sam sposób, jak za pierwszym razem.

Czas całkowity 50 min
Porcja 10
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
Składniki
10
5 jaj,
60 g (ok. 1/4 standardowej szklanki) mąki pszennej,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju roślinnego,
60 g (ok. 1/4 standardowej szklanki) cukru,
ok. 0,4 kg truskawek,
ok. 50 g (4 łyżki) cukru,
80 g serka mascarpone Auchan,
ok. 260 g słodkiej śmietanki 30%