Rolada z truskawkami
Opublikowano 28.06.2023Owoce są idealnym dodatkiem do wypieków. Torty, biszkopty, ciasta drożdżowe, tarty, rolady i serniki z truskawkami to słodkości tak pyszne i różnorodne, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.
Jeśli interesuje Cię pomysł na pyszne ciasto z truskawkami, zobacz nasz przepis na roladę biszkoptową. To znakomita propozycja, gdy zastanawiasz się, co można zrobić z truskawek na szybko – jej upieczenie nie zajmie Ci dużo czasu.
1. Jajka wbij do misy miksera. Dodaj cukier. Całość ubijaj przez ok. 5 minut aż do uzyskania gładkiej, puszystej piany.
2. Wlej olej, cały czas mieszając masę mikserem.
3. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
4. Całość wymieszaj ręcznie łyżką.
5. Rozłóż papier do pieczenia w formie w taki sposób, aby wystawał po bokach. Wyłóż masę i wyrównaj jej powierzchnię.
6. Piecz ciasto przez ok. 20 minut na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 170°C, z opcją pieczenia góra/dół, aż do lekkiego zarumienienia wypieku.
7. Po tym czasie wyłącz sprzęt i lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10-15 minutach wyjmij formę z biszkoptem.
8. Ciasto podnieś za wystający po bokach papier, a następnie zawiń je razem z nim, tworząc roladę. Zacznij zwijanie od krótszego boku ku górze dłuższego boku.
1. Umyj truskawki i wytnij z nich szypułki. Pokrój owoce na kawałki.
2. Ubij na sztywno śmietankę, dodając co ok. 1 minutę kolejne łyżki cukru, aż do uzyskania sztywnej, gładkiej masy.
3. Dodaj serek mascarpone i lekko zmiksuj całość.
4. Wrzuć kawałki truskawek i wymieszaj całość łyżką.
1. Rozwiń roladę biszkoptową. Równomiernie rozprowadź na niej krem śmietankowy z owocami.
2. Usuń papier do pieczenia. Zwiń roladę w ten sam sposób, jak za pierwszym razem.