Roladki z piersi kurczaka z oscypkiem
Opublikowano 08.03.2024Przepis na roladki z kurczaka zachwyca delikatnością farszu, która kontrastuje z chrupiącą panierką cebulową. Potrawa jest idealnym pomysłem na niedzielny obiad dla rodziny, która uwielbia tradycyjne smaki oscypka z Podhala, połączone z delikatnym mięsem Pewni Dobrego.
Roladki z piersi kurczaka są jeszcze bardziej wyśmienite i aromatyczne, dzięki maślanemu nadzieniu, które wyjątkowo podkreśla smak regionalnego, serowego specjału. Jego delikatnie wędzony aromat świetnie komponuje się z korzeniowymi warzywami takimi jak marchewka czy pietruszka. Mięso kurczaka owinięte w roladzie nabiera jeszcze większej soczystości, ponieważ w środku zachowuje wszystkie soki.
Obierz marchewkę i pietruszkę, następnie zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach. Cebulę dymkę i zieloną część pora posiekaj w cienkie paski. Rozgrzej patelnię i roztop na niej masło Pewni Dobrego. Następnie dodaj warzywa. Smaż około 10 minut do miękkości. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Piersi z kurczaka Pewni Dobrego przetnij na 2 cienkie płaty. Rozbij mięso tłuczkiem i dopraw z każdej strony solą i pieprzem. Przygotuj panierkę – zacznij od zmielenia w blenderze płatków kukurydzianych z prażoną cebulką lub rozgnieć je w szczelnym worku za pomocą tłuczka. Na płaski talerz wysyp mąkę pszenną. Do osobnego naczynia rozbij 2 jajka Pewni Dobrego.
Na brzeg piersi z kurczaka dodaj dużą łyżkę warzyw i starty oscypek. Mocno zwiń mięso w roladkę. Następnie obtocz w mące, kolejno w jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Na patelnię wlej olej do smażenia i usmaż roladki na złoty kolor. Następnie umieść je w piekarniku na około 7–10 minut, by nie były surowe w środku.
Umyj i obierz ziemniaki, a następnie ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy ziemniaki będą miękkie, odcedź je i do gorących warzyw dodaj masło i najważniejszy składnik, czyli kwaśną śmietanę Pewni Dobrego. Słoninę pokrój w duże kawałki i smaż na złoto-brązowy kolor.
Mięso na roladki z piersi kurczaka możesz od razu panierować lub zawinąć jak cukierek w folię spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki. Dzięki temu rolada nabierze kształtu i łatwiej będzie ją zapanierować.
Chrupiący kurczak z oscypkiem idealnie pasuje do kremowego purée ziemniaczanego posypanego usmażoną słoniną. To świetne połączenie tradycyjnych, regionalnych smaków z nowoczesnym akcentem.
Smacznego!