Roladki z szynki
Opublikowano 02.12.2022Pyszne rolady z szynki to idealny przepis zarówno na przekąskę, kolację jak i śniadanie. Wypełnione aksamitnym serkiem oraz warzywami dostarczą nam niezbędnych składników odżywczych. Doskonale sprawdzą się jako przekąska na spotkania ze znajomymi, co więcej można zrobić je dzień wcześniej, tym samym zaoszczędzając czas w dniu imprezy!
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Następnie podgrzewamy na wolnym ogniu do pełnego rozpuszczenia.
Plasterki szynki układamy na folii aluminiowej na kształt prostokąta, tak aby delikatnie zachodziły na siebie.
Serowo-warzywny farsz rozsmarowujemy dokładnie, na szynce, pozostawiając około 1cm wolnego brzegu przy krawędziach. Całość zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w lodówce na 2-3 godziny.
Po wyjęciu z lodówki zdejmujemy folię i kroimy roladę w plastry o szerokości około 1 cm.
#roladazszynki #przepisnaprzekąskę #przekąskazszynki