Aplikacja
Roladki z szynki
 

Roladki z szynki

Opublikowano 02.12.2022

Pyszne rolady z szynki to idealny przepis zarówno na przekąskę, kolację jak i śniadanie. Wypełnione aksamitnym serkiem oraz warzywami dostarczą nam niezbędnych składników odżywczych. Doskonale sprawdzą się jako przekąska na spotkania ze znajomymi, co więcej można zrobić je dzień wcześniej, tym samym zaoszczędzając czas w dniu imprezy!

1. Przygotowujemy żelatynę

Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Następnie podgrzewamy na wolnym ogniu do pełnego rozpuszczenia.

2. Rozkładamy szynkę

Plasterki szynki układamy na folii aluminiowej na kształt prostokąta, tak aby delikatnie zachodziły na siebie.

3. Szykujemy serowo-warzywną masę

Pokrojone w drobną kostkę ogórki i pieczarki mieszamy z majonezem, serkiem i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i energicznie mieszamy.

4. Przygotowujemy roladę

Serowo-warzywny farsz rozsmarowujemy dokładnie, na szynce, pozostawiając około 1cm wolnego brzegu przy krawędziach. Całość zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w lodówce na 2-3 godziny.

5. Komponujemy danie

Po wyjęciu z lodówki zdejmujemy folię i kroimy roladę w plastry o szerokości około 1 cm.

#roladazszynki #przepisnaprzekąskę #przekąskazszynki

Czas całkowity 150 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie -
Składniki
4
Żelatyna - 1 łyżka
Szynka konserwowa - 200 g
Ogórki konserwowe - 3 sztuki
Pieczarki marynowane - 4 sztuki
Majonez - 4 łyżki
Serek homogenizowany - 200 g
Posiekany koperek - 2 łyżki
Sól
Pieprz