Ryba po grecku na święta
Opublikowano 12.12.2023Szukasz pomysłu na wyjątkowe danie świąteczne? Ryba po grecku to doskonały wybór! Przygotuj je szybko i łatwo, a z pomocą przepisu, którym podzielimy się poniżej, zaskoczysz swoich gości soczystym smakiem i aromatem potrawy. Oto krótka instrukcja, jak w mniej niż godzinę stworzyć prawdziwą świąteczną ucztę. Przygotuj się do zakupów w Auchan i poznaj sekrety tego przepisu!
Cebulę pokrój w piórka lub plasterki. Pietruszkę, seler i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umyty i osuszony filet pokrój na części. Poszczególne kawałki przypraw wedle uznania: solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Możesz dodatkowo dokładnie wetrzeć je w rybę, aby nabrała jeszcze więcej smaku. Jeśli lubisz – filet skrop jeszcze sokiem z cytryny. Tak przygotowane części ryby obtocz mąką.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż rybę na średnim ogniu aż osiągnie złoty kolor. Następnie przełóż ją do naczynia.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę. Wrzuć na patelnię także startą marchew, seler, pietruszkę. Podlej odrobiną wody. Dodaj przyprawy (ziele angielskie, słodką paprykę, sól) i smaż na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 25 minut). Na koniec dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj jeszcze kilka minut.
Na dno naczynia wyłóż część duszonych warzyw, umieść na nich smażoną rybę, a następnie dołóż resztę warzyw.
Wskazówka: Ryba po grecku na zimno czy ciepło? To danie będzie smaczne w każdej temperaturze.