Aplikacja
Ryba po grecku na święta
 

Ryba po grecku na święta

Opublikowano 12.12.2023

Szukasz pomysłu na wyjątkowe danie świąteczne? Ryba po grecku to doskonały wybór! Przygotuj je szybko i łatwo, a z pomocą przepisu, którym podzielimy się poniżej, zaskoczysz swoich gości soczystym smakiem i aromatem potrawy. Oto krótka instrukcja, jak w mniej niż godzinę stworzyć prawdziwą świąteczną ucztę. Przygotuj się do zakupów w Auchan i poznaj sekrety tego przepisu!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj warzywa i rybę

Cebulę pokrój w piórka lub plasterki. Pietruszkę, seler i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umyty i osuszony filet pokrój na części. Poszczególne kawałki przypraw wedle uznania: solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Możesz dodatkowo dokładnie wetrzeć je w rybę, aby nabrała jeszcze więcej smaku. Jeśli lubisz – filet skrop jeszcze sokiem z cytryny. Tak przygotowane części ryby obtocz mąką.

2. Usmaż rybę

Na patelni rozgrzej olej. Smaż rybę na średnim ogniu aż osiągnie złoty kolor. Następnie przełóż ją do naczynia.

3. Warzywa na patelnię

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę. Wrzuć na patelnię także startą marchew, seler, pietruszkę. Podlej odrobiną wody. Dodaj przyprawy (ziele angielskie, słodką paprykę, sól) i smaż na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 25 minut). Na koniec dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj jeszcze kilka minut.

4. Podaj danie

Na dno naczynia wyłóż część duszonych warzyw, umieść na nich smażoną rybę, a następnie dołóż resztę warzyw.

Wskazówka: Ryba po grecku na zimno czy ciepło? To danie będzie smaczne w każdej temperaturze.

Czas całkowity 60 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
 

Ryba po grecku na święta

Opublikowano 12.12.2023

Szukasz pomysłu na wyjątkowe danie świąteczne? Ryba po grecku to doskonały wybór! Przygotuj je szybko i łatwo, a z pomocą przepisu, którym podzielimy się poniżej, zaskoczysz swoich gości soczystym smakiem i aromatem potrawy. Oto krótka instrukcja, jak w mniej niż godzinę stworzyć prawdziwą świąteczną ucztę. Przygotuj się do zakupów w Auchan i poznaj sekrety tego przepisu!

1. Przygotuj warzywa i rybę

Cebulę pokrój w piórka lub plasterki. Pietruszkę, seler i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umyty i osuszony filet pokrój na części. Poszczególne kawałki przypraw wedle uznania: solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Możesz dodatkowo dokładnie wetrzeć je w rybę, aby nabrała jeszcze więcej smaku. Jeśli lubisz – filet skrop jeszcze sokiem z cytryny. Tak przygotowane części ryby obtocz mąką.

2. Usmaż rybę

Na patelni rozgrzej olej. Smaż rybę na średnim ogniu aż osiągnie złoty kolor. Następnie przełóż ją do naczynia.

3. Warzywa na patelnię

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę. Wrzuć na patelnię także startą marchew, seler, pietruszkę. Podlej odrobiną wody. Dodaj przyprawy (ziele angielskie, słodką paprykę, sól) i smaż na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 25 minut). Na koniec dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj jeszcze kilka minut.

4. Podaj danie

Na dno naczynia wyłóż część duszonych warzyw, umieść na nich smażoną rybę, a następnie dołóż resztę warzyw.

Wskazówka: Ryba po grecku na zimno czy ciepło? To danie będzie smaczne w każdej temperaturze.

Czas całkowity 60 min
Porcja
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
Składniki
600 g filetu z ryby
70 g mąki pszennej
50 g przecieru pomidorowego
sól, pieprz, zioła prowansalskie, ziele angielskie, słodka papryka do smaku
olej słonecznikowy lub rzepakowy (4 łyżki do smażenia i 1/4 szklanki do warzyw)
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
1/3 selera
cebula
1 cytryna
Składniki
4
600 g filetu z ryby
70 g mąki pszennej
50 g przecieru pomidorowego
sól, pieprz, zioła prowansalskie, ziele angielskie, słodka papryka do smaku
olej słonecznikowy lub rzepakowy (4 łyżki do smażenia i 1/4 szklanki do warzyw)
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
1/3 selera