Aplikacja
Ryż na mleczku kokosowym z karmelizowaną gruszką
 

Ryż na mleczku kokosowym z karmelizowaną gruszką

Opublikowano 22.04.2024

Ryż gotowany na mleku kojarzy się ze smakiem dzieciństwa. W naszej wersji przepisu poznasz ten deser w nieco egzotycznej wersji. Tajski akcent stanowi napój kokosowy, który nadaje delikatnego aromatu, aksamitnej konsystencji i przyjemnego, słodkiego zapachu.

Ważną rolę odgrywają również dodatki. Słodka, karmelizowana w miodzie gruszka idealnie współgra z kokosowym ryżem parboiled. Z kolei kwaśna limonka przełamuje te delikatne smaki. Migdały łuskane, nie tylko wzbogacą smak dania, ale stworzą pyszną, bogatą w zdrowe tłuszcze, chrupiącą skorupkę.

Do przygotowania przepisu wykorzystaj rondelek z nieprzywierającą powłoką, ponieważ tego typu dania łatwo się przypalają.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (3 głosów)
1. Ugotuj ryż na wodzie

Ryż przepłucz dokładnie pod bieżącą, zimną wodą. Najlepiej wykorzystać do tego celu sitko. Do rondelka wlej wodę, a następnie ją zagotuj. Do wrzątku dodaj szczyptę soli oraz wsyp przepłukany ryż. Zmniejsz moc palnika, a garnek przykryj pokrywką. Całość gotuj około 12 minut, co jakiś czas mieszając.

2. Przygotuj ryż na mleczku kokosowym

Limonkę sparz wrzątkiem, następnie dokładnie umyj i osusz. Zetrzyj skórkę z połowy cytrusa, a z drugiej wyciśnij sok. Do ryżu dodaj mleczko kokosowe, cukier waniliowy, wiórki kokosowe oraz skórkę z limonki. Całość gotuj kolejne 5 minut. Na koniec dodaj łyżeczkę wyciśniętego soku z limonki.

3. Skarmelizuj gruszkę

Gruszkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój na grubsze plastry i ułóż je na rozgrzanej patelni. Po 30 sekundach dodaj miód i smaż do momentu połączenia się składników. Uważaj, aby nie przypalić owoców – miód pod wpływem dużej temperatury szybko się karmelizuje.

4. Podaj ryż z dodatkami

Migdały posiekaj. Gorący ryż przełóż do miski. Na wierzchu ułóż plastry gruszki. Gotowe danie posyp migdałami. Skrop dodatkowo świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.

Ryż na mleczku kokosowym z karmelizowaną gruszką smakuje świetnie na ciepło, jak i na zimno. Świetną opcją jest podanie schłodzonego ryżu z gorącą gruszką.

Deser ten jest odpowiedni dla osób, które nie spożywają glutenu oraz laktozy.

Danie należy do kuchni wegetariańskiej oraz tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 40 min
Porcja 2
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
Składniki
2
½ szklanki ryżu parboiled Auchan
1 szklanka wody
½ puszki (200 ml) mleczka kokosowego Auchan
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka wiórków kokosowych
1 limonka
1 gruszka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka migdałów łuskanych
szczypta soli