1. Przygotowujemy ryż
Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedzamy i płuczemy zimną wodą.
2. Podsmażamy jajka
Rozmącone w miseczce jajka podgrzewamy na patelni, aż lekko się zetną.
3. Smażymy danie
Na patelni typu WOK rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Następnie dodajemy czosnek, 20 g cebuli dymki oraz groszek. Smażymy około 2-3 minut. Na koniec dodajemy ryż i mieszamy.
4. Komponujemy danie
Do podsmażonych warzyw dodajemy jajka, łyżkę sosu sojowego oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerz i posypujemy pozostałą cebulą.
#ryżpochińsku #kuchniaazjatycka #szybkiprzepis
Czas całkowity 20 min
Porcja 2
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
2
długoziarnisty ryż jaśminowy - 150 g
jaja - 3 sztuki
olej - 2 łyżki
czosnek - 2 ząbki
cebula dymka - 40 g
gotowany groszek - 125 g
sos sojowy - 1 łyżka
sól