Aplikacja
Ryż po chińsku
 

Ryż po chińsku

Opublikowano 12.08.2022

Kuchnia azjatycka bogata jest w różnorodność smaków. Oprócz tego, większość dań jest naprawdę szybkich w przygotowaniu. Ryż po chińsku w towarzystwie cebulki dymki oraz podsmażonego jajka to prawdziwa kulinarna podróż w 20 minut..

1. Przygotowujemy ryż

Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedzamy i płuczemy zimną wodą.

2. Podsmażamy jajka

Rozmącone w miseczce jajka podgrzewamy na patelni, aż lekko się zetną.

3. Smażymy danie

Na patelni typu WOK rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Następnie dodajemy czosnek, 20 g cebuli dymki oraz groszek. Smażymy około 2-3 minut. Na koniec dodajemy ryż i mieszamy.

4. Komponujemy danie

Do podsmażonych warzyw dodajemy jajka, łyżkę sosu sojowego oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerz i posypujemy pozostałą cebulą.

#ryżpochińsku #kuchniaazjatycka #szybkiprzepis

Czas całkowity 20 min
Porcja 2
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
2
długoziarnisty ryż jaśminowy - 150 g
jaja - 3 sztuki
olej - 2 łyżki
czosnek - 2 ząbki
cebula dymka - 40 g
gotowany groszek - 125 g
sos sojowy - 1 łyżka
sól