Sajgonki
Opublikowano 02.02.2024Jedno z najbardziej popularnych dań kuchni azjatyckiej, w tym wietnamskiej, to smażone spring rolls, czyli sajgonki. Przepis z farszem warzywno-mięsnym to sycąca propozycja zarówno na danie główne, jak i przekąskę na imprezę.
Sajgonki – jak zrobić to azjatyckie danie? Podstawa wykonania to umiejętne zwijanie ciasta z papieru ryżowego z farszem tak, by nie rozpadły się podczas przygotowywania.
Sajgonki występują w wielu wariantach w różnych miejscach na świecie w zależności od kultury czy też upodobań danego rejonu. Można je przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i z owocami morza czy też z samymi warzywami.
Przepis na sajgonki bazuje na papierze ryżowym House of Asia oraz farszu z mielonego mięsa wieprzowego. Po usmażeniu na tłuszczu stają się lekko złociste i bardziej chrupiące. Spróbuj zrobić to sam!
Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Cebulę i marchew obierz ze skórki. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kapustę pekińską posiekaj w cienkie paski. Pędy bambusa House of Asia odsącz z zalewy. Mięso mielone posiekaj. Makaron ryżowy vermicelli Auchan ugotuj według instrukcji na opakowaniu do miękkości, a następnie posiekaj na drobne kawałki.
Na patelnię z grubszym dnem wlej 1 łyżkę oleju rzepakowego. Dodaj mięso mielone, mrożony groszek zielony, marchew i posiekaną cebulę oraz przyprawę tajską House of Asia. Smaż do momentu zarumienienia mięsa – około 7 minut.
Jak zrobić sajgonki? Na głębszy talerz lub miskę nalej ciepłej wody. Weź jeden arkusz papieru ryżowego i zamocz go na kilka sekund w wodzie, a następnie wyłóż na płaską powierzchnię. Na środek placka nałóż 1 łyżkę farszu mięsnego, kilka pędów bambusa, kilka kawałków kapusty i 1 łyżeczkę makaronu ryżowego. Złap za boczne brzegi i zawiń je do środka. Następnie złap za dolny brzeg i zwijaj do góry, jednocześnie ugniatając farsz palcami.
Na głębszej patelni wlej około 1 cm warstwę oleju rzepakowego i rozgrzej go. Wyłóż sajgonki i smaż po 2 minuty na każdą stronę.
Już wiesz, jak się robi sajgonki, ale istotne jest także wykonanie domowego sosu do maczania podsmażonych zawijasów. Do jego wykonania przygotuj niewielką miskę. Posiekaj papryczkę chilli na drobno. Warto użyć do tej czynności rękawiczek. Do miski dodaj sos sojowy ciemny Auchan, pokrojoną papryczkę, sok z limonki, rozgnieciony ząbek czosnku, miód oraz 2 łyżki wody. Całość wymieszaj do połączenia się składników.
Sajgonki podawaj w towarzystwie ostrego sosu lub łagodniejszych wersji sosów azjatyckich na przykład teriyaki.
Sajgonki możesz serwować zarówno na ciepło, jak i zimno w formie przekąski do ręki. Dobrze przechowują się w lodówce, a tuż przed podaniem możesz podgrzać je w piekarniku.
Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej.
Smacznego!