Aplikacja
Sałatka gado-gado
 

Sałatka gado-gado

Opublikowano 07.02.2024

Indonezyjska sałatka gado-gado to połączenie chrupiących warzyw, gotowanych jaj, tofu oraz słodko-ostrego sosu orzechowego. Jest to danie w pełni wegetariańskie, do tego bardzo pożywne.
Kompozycja świeżych warzyw takich jak marchew, rzodkiewka, ogórek oraz kapusta w połączeniu z aromatycznym, podsmażonym tofu i gotowanym jajkiem to istota indonezyjskich smaków. Sałatkę dopełnia unikalny sos gado-gado, którego kluczowym składnikiem jest słodko-słony sos sojowy Bali Kitchen oraz mieszanka przypraw bami goreng od Bali Kitchen.

Jeśli chcesz, aby sałatka gado-gado była sycąca, nie pomijaj w przepisie wędzonego tofu. To wegetariański zamiennik mięsa, wywodzący się z Azji. Tofu dostarcza sporą ilość białka oraz wapnia. Możesz je też odpowiednio przyprawić – w tym celu wykorzystaj sos Satay Blue Dragon.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (3 głosów)
1. Ugotuj ziemniaki i jaja

Ziemniaki obierz i dokładnie oczyść, a następnie gotuj przez około 20 minut – w zależności od ich wielkości, jednak uważaj, aby ich nie rozgotować. Jaja włóż do garnka z zimną wodą i gotuj je przez około 3 minuty, od momentu wrzenia wody. Gotowe jaja obierz ze skorupek i przekrój na pół.

2. Przygotuj aromatyczne tofu

Wędzone tofu pokrój w kostkę. Następnie obtocz w paście Satay. Tak przygotowane tofu podsmaż na suchej patelni do zarumienienia – około 3 minuty. Pozostaw do ostygnięcia.

3. Pokrój świeże warzywa

Wszystkie warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Marchew pokrój w cienkie słupki. Do tego celu możesz również użyć obieraczki, dzięki temu będą cieńsze. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dymkę drobno posiekaj, a białą kapustę poszatkuj. Warzywa odłóż na bok.

4. Przygotuj sos gado-gado

Masło orzechowe, papryczkę chilli, ząbek czosnku, sok z cytryny, słodko-słony sos sojowy oraz mieszankę przypraw bami goreng zblenduj ze sobą. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, dodaj jedną lub dwie łyżki wody.

5. Podaj sałatkę

W głębokim talerzu ułóż kolejno wszystkie składniki, zaczynając od świeżych warzyw. Nie ma potrzeby, by je mieszać. Gotową sałatkę gado-gado polej słodko-ostrym sosem orzechowym i posyp świeżą dymką.

Sałatka gado-gado to świetna propozycja na sycący obiad czy kolację. Jeśli chcesz zaoszczędzić nieco czasu, zamiast gotować ziemniaki samodzielnie, wybierz gotowe ziemniaczki.

Jest wiele kombinacji sałatek gado-gado – możesz dowolnie zmieniać świeże warzywa lub eksperymentować z dodatkami. Przepis możesz urozmaicić, dodając np. orzechy nerkowca.

Prezentowana sałatka gado-gado jest odpowiednia dla osób na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej oraz bez laktozy.

Smacznego!

Czas całkowity 55 min
Porcja 2
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 25 min
 

Sałatka gado-gado

Opublikowano 07.02.2024

Indonezyjska sałatka gado-gado to połączenie chrupiących warzyw, gotowanych jaj, tofu oraz słodko-ostrego sosu orzechowego. Jest to danie w pełni wegetariańskie, do tego bardzo pożywne.
Kompozycja świeżych warzyw takich jak marchew, rzodkiewka, ogórek oraz kapusta w połączeniu z aromatycznym, podsmażonym tofu i gotowanym jajkiem to istota indonezyjskich smaków. Sałatkę dopełnia unikalny sos gado-gado, którego kluczowym składnikiem jest słodko-słony sos sojowy Bali Kitchen oraz mieszanka przypraw bami goreng od Bali Kitchen.

Jeśli chcesz, aby sałatka gado-gado była sycąca, nie pomijaj w przepisie wędzonego tofu. To wegetariański zamiennik mięsa, wywodzący się z Azji. Tofu dostarcza sporą ilość białka oraz wapnia. Możesz je też odpowiednio przyprawić – w tym celu wykorzystaj sos Satay Blue Dragon.

1. Ugotuj ziemniaki i jaja

Ziemniaki obierz i dokładnie oczyść, a następnie gotuj przez około 20 minut – w zależności od ich wielkości, jednak uważaj, aby ich nie rozgotować. Jaja włóż do garnka z zimną wodą i gotuj je przez około 3 minuty, od momentu wrzenia wody. Gotowe jaja obierz ze skorupek i przekrój na pół.

2. Przygotuj aromatyczne tofu

Wędzone tofu pokrój w kostkę. Następnie obtocz w paście Satay. Tak przygotowane tofu podsmaż na suchej patelni do zarumienienia – około 3 minuty. Pozostaw do ostygnięcia.

3. Pokrój świeże warzywa

Wszystkie warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Marchew pokrój w cienkie słupki. Do tego celu możesz również użyć obieraczki, dzięki temu będą cieńsze. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dymkę drobno posiekaj, a białą kapustę poszatkuj. Warzywa odłóż na bok.

4. Przygotuj sos gado-gado

Masło orzechowe, papryczkę chilli, ząbek czosnku, sok z cytryny, słodko-słony sos sojowy oraz mieszankę przypraw bami goreng zblenduj ze sobą. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, dodaj jedną lub dwie łyżki wody.

5. Podaj sałatkę

W głębokim talerzu ułóż kolejno wszystkie składniki, zaczynając od świeżych warzyw. Nie ma potrzeby, by je mieszać. Gotową sałatkę gado-gado polej słodko-ostrym sosem orzechowym i posyp świeżą dymką.

Sałatka gado-gado to świetna propozycja na sycący obiad czy kolację. Jeśli chcesz zaoszczędzić nieco czasu, zamiast gotować ziemniaki samodzielnie, wybierz gotowe ziemniaczki.

Jest wiele kombinacji sałatek gado-gado – możesz dowolnie zmieniać świeże warzywa lub eksperymentować z dodatkami. Przepis możesz urozmaicić, dodając np. orzechy nerkowca.

Prezentowana sałatka gado-gado jest odpowiednia dla osób na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej oraz bez laktozy.

Smacznego!

Czas całkowity 55 min
Porcja
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 25 min
Składniki
Sałatka:
3 średnie ziemniaki
2 jajka z wolnego wybiegu Auchan
opakowanie tofu wędzonego Auchan
łyżka sosu Satay Blue Dragon
1 marchew
pęczek rzodkiewek
1 cebula dymka
1 ogórek
¼ kapusty białej
Sos:
3 łyżki masła orzechowego
1 papryczka chilli
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego słodko-słonego Bali Kitchen
łyżeczka mieszanki przypraw bami goreng Bali Kitchen
odrobina wody
Składniki
2
Sałatka:
3 średnie ziemniaki
2 jajka z wolnego wybiegu Auchan
opakowanie tofu wędzonego Auchan
łyżka sosu Satay Blue Dragon
pęczek rzodkiewek
1 cebula dymka
¼ kapusty białej
Sos:
3 łyżki masła orzechowego
1 papryczka chilli
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego słodko-słonego Bali Kitchen
łyżeczka mieszanki przypraw bami goreng Bali Kitchen
odrobina wody