Sałatka gado-gado
Opublikowano 07.02.2024Indonezyjska sałatka gado-gado to połączenie chrupiących warzyw, gotowanych jaj, tofu oraz słodko-ostrego sosu orzechowego. Jest to danie w pełni wegetariańskie, do tego bardzo pożywne.
Kompozycja świeżych warzyw takich jak marchew, rzodkiewka, ogórek oraz kapusta w połączeniu z aromatycznym, podsmażonym tofu i gotowanym jajkiem to istota indonezyjskich smaków. Sałatkę dopełnia unikalny sos gado-gado, którego kluczowym składnikiem jest słodko-słony sos sojowy Bali Kitchen oraz mieszanka przypraw bami goreng od Bali Kitchen.
Jeśli chcesz, aby sałatka gado-gado była sycąca, nie pomijaj w przepisie wędzonego tofu. To wegetariański zamiennik mięsa, wywodzący się z Azji. Tofu dostarcza sporą ilość białka oraz wapnia. Możesz je też odpowiednio przyprawić – w tym celu wykorzystaj sos Satay Blue Dragon.
Wędzone tofu pokrój w kostkę. Następnie obtocz w paście Satay. Tak przygotowane tofu podsmaż na suchej patelni do zarumienienia – około 3 minuty. Pozostaw do ostygnięcia.
Wszystkie warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Marchew pokrój w cienkie słupki. Do tego celu możesz również użyć obieraczki, dzięki temu będą cieńsze. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dymkę drobno posiekaj, a białą kapustę poszatkuj. Warzywa odłóż na bok.
Masło orzechowe, papryczkę chilli, ząbek czosnku, sok z cytryny, słodko-słony sos sojowy oraz mieszankę przypraw bami goreng zblenduj ze sobą. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, dodaj jedną lub dwie łyżki wody.
W głębokim talerzu ułóż kolejno wszystkie składniki, zaczynając od świeżych warzyw. Nie ma potrzeby, by je mieszać. Gotową sałatkę gado-gado polej słodko-ostrym sosem orzechowym i posyp świeżą dymką.
Sałatka gado-gado to świetna propozycja na sycący obiad czy kolację. Jeśli chcesz zaoszczędzić nieco czasu, zamiast gotować ziemniaki samodzielnie, wybierz gotowe ziemniaczki.
Jest wiele kombinacji sałatek gado-gado – możesz dowolnie zmieniać świeże warzywa lub eksperymentować z dodatkami. Przepis możesz urozmaicić, dodając np. orzechy nerkowca.
Prezentowana sałatka gado-gado jest odpowiednia dla osób na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej oraz bez laktozy.
Smacznego!