Sałatka śledziowa z orzechami i rodzynkami
Opublikowano 02.11.2023Sałatka śledziowa z orzechami i rodzynkami to idealna propozycja na wigilijną przystawkę. Orzechy nadają jej chrupkości, tworząc ciekawy kontrast z miękkością śledzi. Całość dania jest idealnie zbalansowana przy użyciu sosu, który łączy w sobie kremowy majonez, łagodny jogurt naturalny i lekko pikantną musztardę.
Zalej wrzątkiem rodzynki
Rodzynki wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odsącz na sitku.
Przygotuj rybę i warzywa
Filety pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w pióra, natkę pietruszki drobno posiekaj.
Upraż orzechy
Orzechy połam na połówki i podpraż przez 3 minuty na suchej patelni.
Połącz składniki i zrób sos
Wszystkie składniki umieść w misce. Dodaj jogurt, majonez, musztardę i pieprz. Wymieszaj i wyłóż na półmisek. Przed podaniem włóż do lodówki na 30 minut.
Czas całkowity 40 min
Porcja 2
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 3 min
Składniki
2
1
255 g filetów śledziowych à la Matjas marki Auchan Collection
20 g orzechów włoskich
1 łyżka rodzynek
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 mała cebula
3 gałązki natki pietruszki
1 łyżeczka pieprzu