Aplikacja
Sałatka wiosenna
 

Sałatka wiosenna

Opublikowano 18.03.2024

Wiosna to idealny czas na sałatki! Zaczyna pojawiać się coraz więcej pysznych nowalijek i świeżych warzyw, a wraz z nimi ochota na zmiany na talerzu. Lekka sałatka wiosenna to idealna propozycja posiłku wypełnionego po brzegi składnikami z różnokolorowych warzyw. Już teraz wprowadź z nami kolory do swojego menu!

Sałatki wprowadzone na stałe do jadłospisu przynoszą wiele korzyści dla zdrowia. Są pełne witamin, składników mineralnych i błonnika. Sałatka wiosenna z jajkiem i makaronem orzo to pełnowartościowa propozycja na lunch, obiad czy kolację.
Do sałatek warto wybierać warzywa i owoce ze sprawdzonych źródeł, dlatego stawiaj na marki takie jak Pewni Dobrego. Zielone liście sałaty z roszponką i kiełki brokuła Auchan nadają sałatce objętości i chrupkości. Ponadto kiełki są skoncentrowanym źródłem witamin i mikroelementów.

Kolorowa sałatka wiosenna dobrze prezentuje się na stole. Może być więc doskonałą propozycją na danie wielkanocne.

1. Ugotuj makaron orzo

W dużym garnku zagotuj około 1 litr wody z 1 łyżeczką soli. Wrzuć makaron orzo do wrzątku. Gotuj przez 13-14 minut. Pamiętaj, aby w trakcie gotowania co jakiś czas przemieszać makaron.

2. Ugotuj jaja

Jaja ekologiczne Pewni Dobrego umyj pod bieżącą wodą. W trakcie gotowania makaronu w drugim mniejszym garnku zagotuj około 500 ml wody i dodaj ½ łyżeczki soli. Przy pomocy łyżki włóż jajka do wrzątku. Gotuj na twardo przez 12 minut. Po ugotowaniu schłódź jajka, zalewając je zimną wodą (dzięki temu będą się łatwiej obierać) i obierz ze skorupek.

3. Pokrój składniki

Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Rzodkiewki odkrój od liści i pokrój w drobną kostkę. Rzodkiew białą obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Paprykę żółtą, zieloną, czerwoną przekrój na pół i wykrój gniazda nasienne. Pokrój je w drobną kostkę. Pomidory malinowe pozbaw twardej szypułki i pokrój w kostkę razem z ogórkiem Pewni Dobrego oraz jajami. Szczypiorek sałatkowy posiekaj na drobno.

4. Sałatka wiosenna – wymieszaj i dopraw

Przygotuj dużą miskę i sztućce do mieszania. Kukurydzę w puszce odlej z zalewy. Do naczynia dodaj: mix sałat z roszponką, kiełki brokuła, ugotowany makaron orzo, kukurydzę, słonecznik łuskany, pokrojone jajko, papryki, rzodkiewki, pomidory, ogórek, szczypiorek. Następnie dodaj majonez, jogurt typu greckiego oraz musztardę. Całość dopraw solą i pieprzem czarnym według uznania. Dokładnie wymieszaj.

Przepis na sałatkę wiosenną jest odpowiedni dla osób na diecie wegetariańskiej, odchudzającej i tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 35 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 15 min
Składniki
4
1 opakowanie mixu sałat z roszponką Auchan lub roszponki Auchan
½ opakowania kiełków brokułu Auchan
⅓ pęczku szczypiorku sałatkowego Auchan
1 ogórek Pewni Dobrego
3 pomidory malinowe
po 1 sztuce kolorowej papryki – żółtej, czerwonej, zielonej
½ sztuki białej rzodkwi
1 pęczek rzodkiewek
1,5 szklanki makaronu orzo
4 jaja Pewni Dobrego
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu typu greckiego
5 łyżek kukurydzy w puszce Auchan
4 łyżki słonecznika łuskanego Auchan
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka musztardy